АКТУАЛЬНО

В УКУ говорили про громадянську відповідальність

Четвер, 02 жовтня 2014, 14:58
2 жовтня у рамках VII Екуменічного соціального тижня в Українському католицькому університеті відбувся круглий стіл «Громадянська відповідальність у часи суспільних трансформацій».

Захід модерувала Ірина Кіянка, кандидат політичних наук, доцент кафедри політичних наук і філософії Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Присутні поговорили про відповідальність політиків як чинник суспільного розвитку, роль Церкви в період державної кризи, вплив громадянського сектору на формування відповідальності громадянина тощо.

Першу доповідь на тему «Соціальний капітал і політичну участь громадянина в епоху змін» представила Антоніна Колодій, доктор філософських наук, професор, завідувач кафедри політичних наук і філософії Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

На думку Антоніни Колодій, Майдан 2014 року заперечив, що в Україні слабке громадянське суспільство, що українці пасивні і роз’єднані. Водночас останні події підтвердили наявність в Україні середньо і нерівномірно розвиненого громадянського суспільства, революційний тип цього громадянського суспільства, а також невисокий ступінь міжгрупової солідарності та соціального капіталу, який виявився недостатнім для формування нової поетичної еліти.

Наступним виступив Зеновій Свереда, доктор соціальної економіки, викладач Папського Григоріанського університету. У своїй доповіді «Державна криза  та соціальна місія Церкви в Україні» він розповів про те, що таке криза як явище суспільного життя, про поняття «держава» та її основні завдання, про Церкву та її соціальну місію. «Місія Церкви в Україні – це говорити правду, незважаючи, чи вона подобається переможеним і переможцям. Бо лише «Істина визволить нас» – зазначає Зеновій Свирида.

Про зміни українських протестантів під час Майдану розповів Михайло Черенков, доктор філософських наук, професор кафедри філософії Українського католицького університету, член редколегії «Богословського порталу», порталу «Релігія в Україні», журналу «Theological Reflections». У доповіді на тему «Українські протестанти на тлі суспільних трансформацій: до і після Майдану» Михайло Черенков звернув увагу також на об’єднання християн внаслідок складних часів: «Після Майдану настав час говорити вже не тільки про «єдину Помісну православну церкву» як унійну структуру, але й про «єдину українську церкву» як спільноту незалежних церков, в тому числі протестантських».

Отець Степан Сус, настоятель храму свв. апп. Петра і Павла виступив із доповіддю «Християни у війську. Чи може Церква бути єдиною, коли це вимагає військо?». Отець закликав старатися своїми зусиллями поєднати народ навколо спільних цінностей, будувати те суспільство, яке ми хочемо бачити у нашому народі.  «Я сподіваюся, що, незважаючи на ті протиріччя, які сьогодні існують поміж нашими церквами, наше спільне горе, війна, криза стосунків і переживання спонукають нас до того, що ми зуміємо бути разом і знайдемо у собі максимум зусиль для того, щоб будувати наше суспільство на християнських цінностях і підтримувати наших захисників Вітчизни. Я вважаю, що покликання кожної церкви у нашому суспільстві – бути захисником захисників Вітчизни» – підсумував о. Степан Сус.

Довідка: Сьомий Екуменічний соціальний тиждень (ЕСТ) на тему «Відповідальність християнина у сучасному суспільстві» проходитиме у Львові з 29 вересня по 4  жовтня 2014 року. ЕСТ є традиційною подією осені у соціальній сфері, що дає унікальну нагоду для представників різних сфер людської діяльності – церкви, влади, бізнесу, громадського сектору, освіти, зустрітися та спільно подумати над вирішенням болючих проблем сьогодення.

 

Олеся Барчук, менеджер зі зв`язків з громадськістю
Інституту Екуменічних СтудійУКУ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next