АКТУАЛЬНО

В УКУ обговорили способи реалізації партикулярного права УГКЦ

П'ятниця, 29 травня 2015, 16:32
Кафедра пасторального богослов’я УКУ організувала відкритий семінар «Канонічний та пасторальний вимір канонів партикулярного права УГКЦ». За словами організаторів, цим семінаром кафедра розпочинає серію зустрічей-обговорень і пояснень канонів партикулярного права.

В УГКЦ вже багато років працюють над створенням партикулярного права, «яке б відображало її сутність та допомагало вирішувати внутрішньоцерковні питання». Адже для УГКЦ, як Церкви свого права, є важливо і навіть необхідно мати розпрацьоване своє законодавство, яке було б якнайбільше пристосоване до її традиції, історії та ідентичності. Тому проголошення декретом Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука 12 березня 2015 року канонів партикулярного права, які були прийняті на Синоді Єпископів УГКЦ, що відбувся у Львові-Брюховичах 7-14 вересня 2014 року, та стали обов’язковими до виконання на наступні три роки від 7 квітня 2015 року, є знаковою подією для Української Греко-Католицької Церкви.

Доповідачами семінару були отець Володимир Ждан, викладач УКУ та ЛДС, доктор пасторального богослов’я, та отець Ігор Галей, викладач УКУ та ЛДС, доктор канонічного та цивільного права, учасник робочої групи каноністів з доопрацювання норм партикулярного права УГКЦ.

Отець Ігор Галей, який був одним із 12 членів робочої групи, що була затверджена Синодом УГКЦ для доопрацювання норм кодифікованого партикулярного права УГКЦ, у своїй доповіді розповів як відбувалася праця групи над цим завданням, яка тривала три роки, зокрема зазначивши труднощі, які виникали в процесі роботи. Крім цього, отець Ігор представив деякі нововведення. Це, наприклад, новий спосіб проголошення законів, який дозволяє це робити «… у електронному варіанті на „веб-сайті УГКЦ (§ 1)» для того, щоб якнайшвидше донести його до людей. Після чого канони набувають чинності через два місяці, хоч вони, як і раніше, публікуються у Благовіснику, офіційному виданні Верховного Архиєпископа УГКЦ. Також доповідач представив й інші нововведення, які стосуються єпархіального життя, священнослужителів, а також подружнього життя.

Отець Володимир Ждан представив канони партикулярного права у пасторальному вимірі, наголошуючи на тих моментах, які потребують доопрацювання, а саме на потребі узгодження канонів із Стратегією розвитку УГКЦ 2020 «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Наприклад, це необхідність точнішого формулювання канону 40, в якому говориться про звершення парохом Божественної Літургії за народ довіреної йому парафії, питання парафіяльних рад та катехуменальної програми, а саме більшого розкриття цих тем, беручи до уваги досвід Церкви. Також одним із серйозних викликів залишається написання Душпастирської інструкції «Добрий пастир» та Парафіяльного правильника на основі новопроголошених канонів партикулярного права, які самі є дані на три роки.

Отож, канони партикулярного права потребують подальшого ґрунтовного дослідження і обговорення, невеличким внеском у цьому процесі і став цей семінар, звернувши увагу на деякі аспекти, які стосуються його пасторального і канонічного вимірів.

ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next