АКТУАЛЬНО

В УКУ презентували факсиміле унікальної пам’ятки української культури – Галицького Євангелія 1144 року

Середа, 20 лютого 2019, 11:49
Факсиміле унікальної пам’ятки української культури Галицького Євангелія 1144 року презентували 7 лютого у Центрі митрополита Шептицького УКУ.

Видання було опубліковане як результат академічної співпраці УКУ і Прикарпатського національного університету імены Василя Стефаника, а також жертовності українських меценатів.

«Дуже вдячний особливо меценатам, а також науковцям, які люблять, вірять і підтримують цю [наукову] справу. Бо вона є дуже важлива для ідентичності нашого народу, ідентичності наших Церков, для майбутнього, яке ми хочемо творити і  яке хочемо передати наступним поколінням», – зауважив отець-ректор УКУ Богдан Прах.

Ректор Прикарпатського університету професор Ігор Цепенда наголосив, що презентоване видання – це «взірцевий приклад того, як можуть працювати університети з меценатами». Реалізація цього проекту має не тільки духовний, науковий характер, але і загальнонаціональний. Ще одне підтвердження цих глибоких зв’язків між Києвом і Галичем». Звернувся до присутніх з вітальним словом також голова Львівської обласної державної адміністрації пан Олег Синютка, який наголосив, що дуже важливо мати таких меценатів, як п. Ігор Олійник, «людину, яка розуміє сутність для українства того надбання, що його ми сьогодні презентуємо».

Академічну частину заходу розпочав проректор УКУ з наукової роботи проф. Ігор Скочиляс, який представив історико-культурний контекст творення Галицького Євангелія 1144 року. Співкоординатор програми «Київське християнство» розповів про місце і роль Княжого Галича та Успенського собору в київській християнській традиції пізнього середньовіччя та раннього модерну. Опісля завідувачка відділу «Музей книгодрукування» Львівської національної галереї мистецтва імені Бориса Возницького д-р Віра Врис представила Галицьке Євангеліє як рукописну та писемну пам’ятку української культури.

Окремою книгою, як додаток із фаховими академічними поясненнями до факсиміле Галицького Євангелія, було опубліковано збірник «Духовна спадщина Давнього Галича» (т. 12 видавничої серії «Київське християнство»). Презентував цю публікацію один із її рецензентів, професор Прикарпатського університету Мирослав Волощук. Завершував академічну частину заходу професор Житомирського державного університету імені Івана Франка Віктор Мойсієнко. Як дослідник давніх українських рукописних пам’яток, професор поділився своїми першими історико-лінгвістичними опрацюваннями презентованого Євангелія.

Насамкінець меценат і керівник проекту «Галицьке Євангеліє 1144 року» пан Ігор Олійник урочисто вручив примірники факсиміле презентованої пам’ятки ректорам УКУ та Прикарпатського університету, дослідникам Галицького Євангелія, а також меценатам програми «Київське християнство».

Співорганізаторами заходу виступили гуманітарний, філософсько-богословський факультети та програма «Київське християнство» УКУ, а також центр медієвістичних студій Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next