АКТУАЛЬНО

В УКУ пройшов майстер-клас із писанкарства

П'ятниця, 18 березня 2011, 10:54
Визнаний львівський майстер у світі писанкарів, автор кількох видань про українську писанку Віра Манько провела в Українському католицькому університеті 15 березня майстер-клас із писанкарства.
Визнаний львівський майстер у світі писанкарів, автор кількох видань про українську писанку Віра Манько провела в Українському католицькому університеті 15 березня майстер-клас із писанкарства. «Я починала писати писанки практично нічого не знаючи, просто подруга показала, як це робити, – розповідає тепер уже відома писанкарка Віра Манько. – Вже згодом я почала цікавитися писанкарством, вивчати методику, історію тощо». Писати писанки майстриня радить лише з наповненим яйцем, бо воно є символом життя. «Малюючи писанки, наші предки на яйцях замальовували бажання – ці візерунки унікальні, адже кожен мав сакральне значення, своєрідну форму молитви». Віра Манько радить, щоб писанка збереглася довше, запікати яйця ще перед розписуванням. «Це своєрідний тест, чи яйце добре. Погані тріскають або через пори починає проступати білок. А писанки на яйцях, які пройшли такий тест, зберігаються десятиліттями». Майстриня наголошує, що писанкарство - це особливий вид мистецтва: «Ми навіть не знаємо, коли точно воно зародилося.  Писанки писали і серби, і поляки, і чехи, навіть французи, але у багатьох народів цей вид мистецтва зник. Вони втратили ту символічну писанку з сакральним значенням, яке вкладаємо в неї ми», – підсумувала вона.  

Прес-служба УКУ

Довідка: Віра Манько – видатна писанкарка. Власноруч розписала більше трьох тисяч писанок різних регіонів України. Значну частину писанкових взірців для відтворення майстрині надавали самі колекціонери як з України, так і з-за кордону. У 2001 році з'явилася перша книга Віри Манько про писанки. У ній авторка загострює увагу на функціональності писанки й особливо на символічності її орнаменту — незнищенного знакового коду нації та пралюдства. В Україні Віра Манько мала кілька персональних виставок — у Львові, Києві, Коломиї та Самборі. Вона входить до Національної спілки майстрів народного мистецтва.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next