АКТУАЛЬНО

В УКУ відбулося урочисте найменування кімнат на пам’ять про Антіна Княжинського та Ореста Турчина

Вівторок, 21 січня 2020, 12:32
У Центрі митрополита Андрея Шептицького відбулося освячення іменних кімнат (204, 304) за участю жертводавців Українського католицького університету з Каліфорнії – подружжя Марії та Вілфріда Вогів.

Гості зі США поділилися спогадами про своїх родичів – Антіна Княжинського та Ореста Турчина, добрими друзями УКУ, на честь яких встановлені пам’ятки. Урочисте освячення відбулося за участі гостей, працівників УКУ та університетського духовенства, зокрема – ректора о. Богдана Праха.

Як згадує пан Вільфрід, під час його першого візиту в Україну, у 90-х роках, на цьому місці не було жодної будівлі – тепер же студенти мешкають у сучасному та зручному кампусі й навчаються у кількох корпусах УКУ.

Подружжя пов’язують з УКУ чимало контактів. Найперше, глибокою є історія дружби Антіна Княжинського з університетською спільнотою. Пані Марія, його онука, розповідає: «Антін був дуже шанованим серед своїх студентів професором. Саме тому його «не полюбила» влада – у нього було надто багато впливу на молодь. Десять років він перебував у концтаборі в Сибіру; його відпустили геть, тому що вірили нібито Антін – громадянин Австрії. Після повернення в Мюнхен дідусь вирушив до Філадельфії. На той час він мав проблеми зі здоров’ям – був слабким і важко пересувався. Його спогади про пережите викладені в книзі «В країні неволі», яку нещодавно переклали англійською».

Княжинський мав двох дочок-двійнят – Марту й Оксану; остання разом із чоловіком Тарасом Козбуром стали одними з перших фундаторів УКУ. Сам пан Тарас був у проводі Патріаршого Товариства в США і шанованим у громаді. За словами їхньої доньки, пані Марії, подружжя з самого початку вірило в Університет та його місію. Такої ж думки дотримувався син Марти – інженер Орест Турчин, дотичний до української спільноти в Філадельфії, активний учасник «Пласту», який загинув кілька років тому в автокатастрофі. Сестри Оксана та вже покійна Марта склали дари на найменування двох кімнат Українського католицького університету.

Що стосується містера Воґа, його дружба з УКУ також має багаторічне минуле: він дев’ятнадцять років працював із ІТ-компанією SoftServe, яку презентував у штаті Каліфорнія, де зараз проживає з родиною. Під час його відвідин у 90-х роках Київського політехнічного інституту та Львівського національного університету пан Вілфрід допоміг запровадити програми студентського стажування та працевлаштування у різних компаніях, серед яких і Apple та Intel. Він підтримує дружбу з Мирославом Мариновичем, який навідував родину в США, та професором Гарварду Андрієм Сороковським, який викладав і в УКУ.

Цікаво, що подружжя Воґ є не католиками, а мормонами. Однак ці спільноти, за розповіддю гостей, підтримують тісні відносини в США. Зокрема, обидві намагаються підтримувати гуманістичні проєкти та ініціативи по всьому світу. «Чому ми зараз в УКУ і чому ми його підтримуємо? Бо віримо, що релігія є важливою складовою освітнього процесу», – пояснюють жертводавці.

Вільфрід ділиться: «Підтримка УКУ – це справа, яку ми сприймаємо дуже серйозно. Я німець без українського бекграунду, але думаю, що ця країна має чудовий потенціал: порівнюючи її в 1991-му році та зараз ми говоримо про дві зовсім різні держави. Чимало людей тут цього не помічають, але, повернувшись через багато років, бачать великі зміни. Тепер ці зміни повинні мати місце й у людських серцях. Саме такі інституції як УКУ будуть полегшувати процес переусвідомлення».

Дружина містера Воґа розділяє його бачення УКУ: «Для нас будь-яка можливість підтримати таку важливу справу – це спосіб  відчувати себе щасливими. Допомога жертводавців цього університету сприяє і створенню позитивної атмосфери за його межами, бо впливає на громадян цієї країни загалом. Я думаю, що чим більше людей бачитимуть результати такої співпраці, тим ставатимуть ближчими серйозні зміни у державі. Ми молимось і віримо, що це вдасться».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next