АКТУАЛЬНО

В Улашківському монастирі відзначили пам’ять святого Івана Христителя

Вівторок, 10 липня 2018, 11:08
Щороку свято Різдва Івана Хрестителя для Улашківського монастиря отців василіан, що на Тернопільщині, – відновлення історії обителі. Згідно з переказами, сюди в 1315 році прийшли перші ченці й принесли ікону Івана Хрестителя, через яку Господь обдаровував людей численними зціленнями. Крім того, здавна відомо про чотири відпусти в Улашківському монастирі, один з яких припадає на свято Різдва Івана Хрестителя. З цієї нагоди 7 липня відбулися урочисті святкування.

Торжество розпочалося 6 липня о 21.00 святковою Вечірнею з Литією, яку очолив владика Іриней (Білик), ЧСВВ, канонік папської базиліки Санта Марія Маджоре (Santa Maria Maggiore) у співслужінні з о. Власієм Фуцом, ЧСВВ, настоятелем Улашківського монастиря. По Вечірні владика Іриней освятив ризи, пошиті спеціально для празничних богослужінь. Опісля відбулися нічні чування, які провадили о. Никодим Гуралюк, ЧСВВ, настоятель монастиря в Погоні, й о. Порфирій Шумило, ЧСВВ, єромонах монастиря Царя Христа в Івано-Франківську. Завершилися моління Божественною Літургією.

Наступного дня, 7 липня, вшанування пам’яті покровителя Улашківської обителі почалося з Молебню та святкової Утрені, які відслужив о. Йоан Школик, ЧСВВ, протоігумен Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні. Вершиною святкування була Божественна Літургія, яку очолив владика Дмитро (Григорак), єпископ Бучацький, разом із владикою Іринеєм та запрошеними отцями.

Гомілію виголосив владика Іриней. Він привітав присутніх, зокрема іменинників, та передав апостольське благословення Папи Франциска. Проповідник зазначив, що «подія народження Івана Хрестителя оточена радісним почуттям здивування, несподіванки та вдячності». Вслід за Папою, владика заохочує кожного зробити іспит сумління щодо того, чи наша віра радісна і відкрита на Божі несподіванки, адже «Бог – Бог несподіванок».

За словом єпископа, святий Іван Хреститель промовляє до нас, як і дві тисячі років тому до ізраїльського народу: «Покайтеся, бо наблизилося Небесне Царство; чиніть плоди, достойні покаяння; готуйте дорогу Господеві, вирівнюйте його стежки – кожна гора нехай знизиться, а кожна долина нехай заповниться», бо «кожна гора – це гори нашого егоїзму, ненависті та злоби, обмов й очорнень; це гори корупції, які не дозволяють нам бачити потреби наших ближніх; це гори, які не дозволяють нам бачити Господа, а кожна долина – долини нашого життя, які повинні заповнитися добрими ділами любові, милосердя та нашого служіння одні одним».

Наприкінці гомілії владика вказав на потребу змінити спосіб життя, закликавши викорінювати корупцію, викидати все лукаве із серця, жити згідно з заповіддями та бути активними воїнами Божого Царства. Після Літургії було уділено повний відпуст. Відтак на джерелі, поблизу монастиря, відбулось освячення води. Свято завершилося молитвою за Україну «Боже, великий, єдиний» та окропленням вірних свяченою водою.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.osbm.in.ua

 

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next