АКТУАЛЬНО

В Умані провели захід під назвою «Важливі уроки з життя та діяльності митрополита Андрея Шептицького для України сьогодні»

Середа, 11 листопада 2015, 16:24
10 листопада 2015 року Божого викладачі та студенти Уманського національного університету садівництва ознайомилися з постаттю митрополита Андрея Шептицького.

Захід провів о. Дмитро Белей, адміністратор парафії Собору Пресвятої Богородиці УГКЦ в Умані, який представив слухачам фрагменти з життя митрополита Андрея. У виступі лунала не лише біографічна інформація про життя, навчання чи діяльність митрополита Андрея. Значна увага була зосереджена на вмінні Великого пастиря керувати своїм народом у такий непростий для нього час. «Праведний Митрополит ніколи не боявся вголос говорити про самоідентичність, незалежність та жагу до свободи й розвитку українського народу. Як добрий пастир свого стада, він усі свої зусилля й багатолітню працю, власні графські маєтки (а це кілька мільйонів доларів за сучасними підрахунками) використовував для того, аби допомогти українському народові пережити лихоліття та піднятися на вищий духовний, соціальний та державний рівень», – наголосив у доповіді о. Дмитро.

Доповідач вказав на те, що митрополит Андрей був великим екуменістом Європи своєї епохи, поборником прав людини, державотворцем, надзвичайно щедрим меценатом, а понад усе опікуном сиріт, вбогих і найбільш відкинутих суспільством людей. «Усе, що мав і чим володів, митрополит Андрей Шептицький намагався поставити на служіння не собі, а народові. І саме це є тією відмінною рисою від того служіння чи радше способу життя, яке сьогодні провадять олігархи. Іншими словами, Митрополит був заможнім, але не був багачем, у сьогоднішньому розумінні», - наголосив священик.

Ведучи далі, ієрей звернув увагу слухачів на поведінку митрополита Андрея під час війни на українських землях: «У той непростий час Митрополит шукав відповідей і виходу не в людській, а в Божій мудрості, скликаючи низку архиєпархіальних соборів на тему теоцентризму. Саме така поведінка є взірцевою для сучасного духовенства й монашества, дипломатії й державних мужів, працівників медицини, освіти й культури, меценатів і доброчинців», - промовив на завершення о. Дмитро.

Опісля всі із захопленням переглянули історичну стрічку про постать митрополита Андрея під назвою «Благословляю і молюся».

Прес-служба Київської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next