АКТУАЛЬНО

В Успенському храмі м. Рахова вшанували мощі святого апостола Петра

Понеділок, 28 січня 2019, 09:11
20 січня 2019 року християни м. Рахова та околиць мали щасливу та рідкісну нагоду бути благословенними мощами св. апостола Петра на Божественній Літургії в Успенському храмі м. Рахова. Сталося це завдяки диякону Київської архиєпархії Петрові Токачу, який і привіз до Успенського храму мощі та розповів про ласки від благословення ними.

Святу Літургію відправив місцевий парох о. Василь Носа у співслужінні з дияконом Петром Токачем. Наприкінці Літургії парафіяни мали можливість прикластися до мощів та отримати образки з реліквією, які на гробі святого Петра освятив владика Іриней Білик, канонік Папської базиліки Санта Марія Моджоре.

Важливо зазначити, що в Успенському храмі м. Рахів почалася Голгофа ісповідника віри владики Івана Маргітича. Вигнаний з Рахова енкаведистами 1949 р., мужньо продовжував богослужіння у складі підпільної групи у Виноградівському та сусідніх районах Закарпаття, аж до свого підступного ув’язнення 1951 р. Владика казав: «Я був ув’язнений не за політику, а за непохитну вірність єдності із Апостольским Престолом», тобто за єдність Церкви з Римським Архиєреєм. У таборах ГУЛАГу в Омській області, мужньо зносячи табірні тортури, утверджував у вірі в’язнів, підтримував надію в силу молитви, закликаючи: «Тільки ревно і витривало молімося, Бог вислухає молитви і ситуація зміниться».

Саме він вивів вірників Рахова із підпілля у 1989 р., а силами підготовлених ним у підпільній семінарії священиків забезпечив регулярне богослужіння українською мовою.

Владика Софрон Дмитерко в інтерв’ю автору цих рядків про владику Івана сказав: «Із усіх моїх свячень я найбільше дякую Богові за те, що я висвятив для Закарпаття єпископа Івана Маргітича».

Парох Успенської парафії м. Рахова о. Василь Носа

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next