АКТУАЛЬНО

В Ужгороді освятили новий чернечий осідок ЧСВВ та провели провінційні збори

Вівторок, 11 січня 2022, 23:24
11 січня 2022 року відбулося благословення і посвячення нового чернечого осідку отців василіян у м. Ужгороді, в рамках загального зібрання ченців провінції Святого Миколая перед празником св. Василія Великого.

Напередодні, 10 січня, провінція Святого Миколая в Україні отримала Декрет затвердження заснування даного осідку, яке здійснює протоархимандрит Василіянського чину за згодою своєї ради.

Процес заснування цього осідку, з придбанням відповідної будівлі, розпочався ще у 2020 році, як виконання Постанови останньої Провінційної капітули, за що відповідальним був безпосередньо протоігумен о. Франціск Онисько, ЧСВВ. Навесні 2021 року протоігумен за згодою своєї ради прийняв остаточне рішення у цій справі, отримавши також влітку для її правосильності, згідно Кодексу Канонів Східних Церков, письмову згоду єпархіяльного єпископа.

Таким чином, після проходження усіх узгоджень та процедур, передбачених Статутом Василіянського чину, а також поступового внутрішнього та зовнішнього облаштування дому, у провінції Святого Миколая в Україні засновано новий осідок під назвою «Резиденція Отців Василіян імені блаженного священномученика Павла Ґойдича ЧСВВ у м. Ужгороді».

Саме під покровительство блаж. свщмч. Павла Ґойдича була віддана новозаснована обитель, оскільки цей святий співбрат ченців-василіян був тісно пов’язаний з історичним Ужгородським монастирем провінції Святого Миколая. Тому зокрема його заступництву і молитвам перед престолом Всевишнього віддана справа відродження присутності і діяльності Отців Василіян у м. Ужгороді.

З нагоди довгоочікуваної можливості заснування цього осідку та його благословення і освячення, отці і брати провінції провели теж загальне зібрання перед празником св. Василія Великого, основоположника Василіянського чину. На початку ченці теж помолилися Молебень до свого святого отця.

Під час зібрання протоігумен о. Франціск представив учасникам загальну історію процесу заснування даного осідку, склавши подяку зокрема провінційним радникам та настоятелям, в узгодженні з якими відбувався цей процес, а також усім тим, хто підтримував цю непросту справу і завдяки кому її вдалося зреалізувати незважаючи теж на різні перешкоди.

Ця зустріч зібрала співбратів провінції з різних місць їхнього служіння, в тому числі й з провінції Святого Стефана в Угорщині, яка на рівні Василіянського чину віддана під опіку протоігумена провінції Святого Миколая в Україні. Присутніми були теж ченці-студенти провінції з Василіянського інституту філософсько-богословських студій, що у Брюховичах, які готуються до прийняття священства і місійного служіння.

Новозаснований осідок, на прохання о. Франціска, отримав від митрополита Яна Баб’яка мощі свого покровителя – блаж. свщмч. Павла Ґойдича, що виставлений для почитання у Пряшівській греко-католицькій катедрі. Коли буде можливим безпосередньо отримати цей дар, після зняття обмежень спричинених пандемією коронавірусу, в Ужгородській резиденції відбудеться друга і більш урочиста частина благословення, за участю гостей з інших василіянських провінцій.

Головним завданням новозаснованої резиденції буде представництво отців василіян у м. Ужгороді, де теж розглядається в перспективі розміщення осідку провінції Святого Миколая.

 www.osbm.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next