АКТУАЛЬНО

В Ужгороді відбувся семінар, присвячений о. Атанасію Пекарю,ЧСВВ, та його «Нарисам історії Церкви Закарпаття»

П'ятниця, 02 березня 2018, 15:16
1 березня 2018 року при кафедрі історії України Ужгородського національного університету відбувся семінар, присвячений отцю Атанасію Пекарю, ЧСВВ, та його «Нарисам історії Церкви Закарпаття».

Семінар був організований Василіанською провінцією Святого Миколая в Україні у співпраці з кафедрою історії України Ужгородського національного університету та Інститутом історії Церкви Українського католицького університету.

Датою проведення семінару був день народження о. Атанасія Пекаря – 1 березня (народився 1922 р.).

Модератором семінару, який складався із трьох доповідей та дискусії, був п. Олег Турій – директор Інституту історії Церкви УКУ.

На початку протоігумен провінції Святого Миколая в Україні – о. Андрій Белеканич, ЧСВВ, виступив перед учасниками з вітальним словом.

Опісля були представлені три доповіді:

  • 1. Життєвий шлях та служіння о. Атанасія Пекаря, ЧСВВ (Доповідач: о. Єронім Грім, ЧСВВ, ліценціат з історії Церкви, віце-ректор з навчальної частини ВІФБС)
  • 2. Нарис історії Церкви Закарпаття Атанасія Пекаря як науковий та навчальний доробок (Доповідач: Віктор Кічера, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України УжНУ)
  • 3. Творча спадщина о. Атанасія Пекаря, ЧСВВ: масштаби і спрямування (Доповідач: Володимир Мороз, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії Церкви УКУ)

Після доповідей розпочалася друга частина семінару, під час якої відбулося підбиття підсумків та дискусія.

Розпочав цю частину Владика Ніл (Лущак) – Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії, поділившись з учасниками своїми думками стосовно семінару і самої постаті о. Атанасія Пекаря.

Опісля Модератор п. Олег, по черзі надав слово учасникам дискусії згідно з програмою семінару. Ці виступи мали:

  • Роман Офіцинський – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України УжНУ,
  • Юрій Данилець – кандидат історичних наук, доцент, докторант кафедри історії України УжНУ,
  • о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ – ліценціат з історії Церкви, голова Місії постуляційного центру беатифікації УГКЦ,
  • о. Михайло Михайлець – викладач Ужгородської богословської академії імені блаж. Теодора Ромжі.

Після виступів згаданих дискутантів слово мали теж інші учасники семінару.

Учасники висловили вдячність організаторам семінару та сподівання, що такі наукові зустрічі будуть проводитися й надалі.

На завершення семінару відбулося підбиття підсумків, після чого секретар провінції о. Франциск Онисько, ЧСВВ, виступив із подячним словом, в якому наголосив, що цей рік у буде присвячений о. Атанасію Пекарю та його науковій спадщині.

Останньою частиною семінару була зустріч усіх учасників за кавою, під час якої була можливість познайомитися, поспілкуватися та придбати всі три томи Нарисів історії Церкви Закарпаття авторства о. А. Пекаря.

osbm.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next