АКТУАЛЬНО

В Єпархії святого Йосафата в Пармі (США) відбулися великопісні реколекції для молоді в дусі «дияконії»

Середа, 22 березня 2017, 07:03
18-19 березня 2017 року в українській греко-католицькій парафії Святої Анни міста Остинтаун, штат Огайо, Єпархії святого Йосафата в Пармі відбулися щорічні великопісні реколекції для єпархіальної молоді. Цьогорічною темою духовної віднови була «Вмерти за Христа – це жити вічно».

Понад 60 молодих людей, молодіжних лідерів, наставників, духовенства та одна богопосвячена особа Єпархії святого Йосафата в Пармі та з-поза її меж зібралися під верховенством свого пастиря, владики Богдана (Данила), в українській греко-католицькій парафії Святої Анни на щорічні молодіжні реколекції на тему «Вмерти за Христа – це жити вічно». Реколекції, організовані Єпархіяльним молодіжним комітетом під керівництвом о. Любомира Жибака, пароха згаданої парафії і церкви Пресвятої Трійці УГКЦ м. Янгстаун, штат Огайо, та координовані дияконом Мироном Шпаком з церкви Пресвятої Тройці УГКЦ м. Карнегі, штат Пенсільванія, були можливістю для єпархіальної молоді для молитви, застанови, зустрічі з однолітками та часу зосередження на своїй духовній мандрівці на шляху до Великодня.

Реколекції розпочалися соціальним проектом у «Місії порятунку Долини Магоунінг» м. Янгстаун, штат Огайо. Ця організація є місцем тимчасового житла, основаного на вірі, що забезпечує людей їжею, консультаціями, послугами підтримки, а також допомагає в дусі Христа знедоленим чоловікам, жінкам та дітям, незалежно від соціального стану та віросповідання. Джим Ешмон, виконавчий директор місії, привітав єпархіальну групу, ознайомив усіх із завданнями місії та провів екскурсію будинком. Присутні мали можливість зустрітися і познайомитися з багатьма мешканцями дому, дізнатися більше про програму освіти для дорослих, розробленою місією, і були піддані реально-життєвому прикладові «дияконії» – служінню ближньому – що є головною темою, обраною Українською Греко-Католицькою Церквою в 2017 році. Молодь та дорослі, засукавши рукава, допомогли в прибиранні їдальні, а також у приготуванні обіду для мешканців. Відвідини місії порятунку виявилися відмінною можливістю для молоді у свідченні віри на ділі.

Тема реколекцій цього року була зосереджена на мучеництві, а саме на новомучениках Української Греко-Католицької Церкви, беатифікованих святим папою Іваном Павлом II у червні 2001 року. Сестра Анна Ляшок, ЧСВВ, сестра Теодора Копин, ЧСВВ, і сестра Ольга Михайлюк, ЧСВВ, представили цікаві мультимедійні презентації щодо життя трьох українських мучеників, а саме: блаженного Василя Величковського, блаженного Миколая Чарнецького та блаженного Теодора Ромжі. Перед початком презентацій, які відбулися в церкві, молодь процесійно ввійшла до храму з іконами мучеників та свічками, поставивши їх благоговійно в церкві перед іконостасом. Учасники реколекцій дізналися більше про свідчення та жертви цих та інших мучеників зі жвавих дискусійних презентацій двома семінаристами Візантійської католицької семінарії святих Кирила і Методія м.  Пітсбург, штат Пенсильванія: піддияконом Браяном Скоттоном та Тімоті Фариссом. Семінаристи заохотили молодь узяти для себе за приклад окремі історії мучеників – чітких прикладів виняткової віри перед лицем переслідувань. Отець Всеволод Шевчук, парох церкви Святого Духа УГКЦ в м. Акрон, штат Огайо, голова єпархіального відділу з питань покликань та асистент єпархіального економа, поділився особистим свідченням своєї мандрівки до священства в контексті мучеників. Учасники реколекцій також взяли участь у «Питаннях та відповідях»: молодь мала нагоду задати різні запитання духовенству, які відповідали з гумором, щирістю та богословсько-катехитичним навчанням.

У суботу ввечері, у навечір’я Хрестопоклонної неділі, учасники реколекцій узяли участь у зворушливій Великій вечірні, яку відслужив о. Любомир Жибак та яку відспівали учасники реколекцій під керівництвом Лізи Гладьо, члена Єпархіального молодіжного комітету. Молодь також мала нагоду взяти участь в Таїнстві Покаяння. Отець Михайло Кулик, священик, який допомагає при катедральному соборі Святого Йосафата УГКЦ м. Парми, штат Огайо, провів іспит сумління, допомагаючи таким чином учасникам реколекцій зосередитися та підготуватися належно до сповіді. Кілька священиків із різних парафій сповідали, зокрема: о. Любомир Жибак, о. Михайло Кулик, о. Браян Еймен, парох візантійської католицької церкви Святого Атанасія Великого м. Індіанаполіс, штат Індіана та о. Денніс Арамбасіч, ОБМ зі Святині Богородиці, Утішительки Скорботних м. Янгстаун, штат Огайо.

У неділю зранку молодь узяла участь в Архиєрейській Божественній Літургії в церкві Святої Анни, яку очолив владика Богдан (Данило). З єпископом  співслужили: о. Любомир Жибак, о. Браян Еймен, диякон Мирон Шпак, диякон Тревор Фернандес із церкви Святого архангела Михаїла УГКЦ м. Росфорд, штат Огайо, та диякон Григорій Лоя з візантійської католицької церкви Святого Миколая м. Барбертон, штат Огайо. Крім учасників реколекцій, у Літургії також взяли участь парафіяни церкви Святої Анни та церкви Пресвятої Трійці, а також деякі жителі та співробітники Місії Порятунку, які мали цікаву презентацію перед початком Літургії. Михайло Шпак, Христина Глутковська, Микола Гладьо та Михайло Лівий провадили спів Літургії. У своїй проповіді владика Богдан наголосив на важливості служіння ближнім, особливо менш привілейованим, акцентуючи увагу на тому, що саме Христос через свій хрест врятував людство, а не певні людські бажання. Ієрарх рівно ж подякував усім, хто підготував, провів та взяв участь у молодіжних реколекціях. Після закінчення Божественної Літургії усі присутні змогли взяти участь в смачному обіді в прилеглому парафіяльному залі, який був підготовлений як соціальний проект для жителів і співробітників Місії Порятунку в рамках святкування цього року 50-річчя церкви Святої Анни.

Багато людей допомогли зробити цьогорічні молодіжні реколекції успішними. О. Любомир Жибак, диякон Том Бурий та парохіяни церкви Святої Анни надали гостинний прийом для всіх учасників реколекцій та волонтерів. Диякон Мирон Шпак був відповідальний за координацію духовної події. Даєн Роджерс, парафіянка церкви Святої Анни, допомогла в організуванні їжі для учасників реколекцій. Микола Гладьо служив церемоніймейстером, Олександр Ліщак був відповідальний за документування події, Йосиф та Михайло Ліві відповідали за аудіо-візуальну підтримку і, разом з Михайлом Шпаком, допомагали з реєстрацією учасників реколекцій. Декілька інших осіб надавали допомогу, де була потреба.

Цьогорічні великопісні реколекції були чудовою молитовною та натхненною подією для єпархіальної молоді, де кожен зміг відчути любов Христа та поділитися християнською любов’ю з іншими. Наступні реколекції заплановані на 3-4 березня 2018 року в парафії Святої Анни м. Остинтаун, штат Огайо.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next