АКТУАЛЬНО

В Єпархіальному музеї в Трускавці відкрилася виставка «Патріарх Йосиф (Сліпий) у філателістських виданнях»

Понеділок, 05 березня 2012, 13:37
У Єпархіальному музеї м. Трускавця, що на Львівщині, 5 березня 2012 року відкрилася виставка «Патріарх Йосиф (Сліпий) у філателістських і пропам’ятних виданнях» із матеріалів, зібраних упродовж 30 років відомим популяризатором та пропагандистом ідей Патріарха, доктором медицини Романом Смиком. Про це повідомив Тарас Шафран, директор Єпархіального музею.
У Єпархіальному музеї м. Трускавця, що на Львівщині, 5 березня 2012 року відкрилася виставка «Патріарх Йосиф (Сліпий) у філателістських і пропам’ятних виданнях» із матеріалів, зібраних упродовж 30 років відомим популяризатором та пропагандистом ідей Патріарха, доктором медицини Романом Смиком. Про це повідомив Тарас Шафран, директор Єпархіального музею. Із нагоди 120-ї річниці з дня народження Патріарха Йосифа (Сліпого) цього року Єпархіальний музей зі своїх фондів виставив частину подарованої експозиції. Як філателіст-меценат, доктор Смик сформував і подарував аналогічні колекції музеям в Едмонтоні, Чикаго, Воррені, Римі, Мельбурні, Львові, Теребовлі, Бережанах. За своє меценатство він удостоївся численних відзначень і нагород. Відвідувачі музею мають нагоду побачити поштові марки, конверти, листівки і пам'ятні стрічки, присвячені Йосифу Сліпому. Ці експонати повертають нас у минуле, коли Патріарх відвідував місця проживання української діаспори (І963-І984). Є тут також пам'ятні медалі, жетони і стрічки, присвячені Патріархові, поетичні твори мирян, репортажі з місць перебування, офіційні поштові марки й конверти, спеціальні пам'ятні поштові штемпелі, видані поштою незалежної України в 1992-1994 роках, фотографії з похорону Патріарха Йосифа в Римі, афіші виставок філателістських і пам'ятних видань, інші матеріали. Ці матеріали випущені в США, Канаді, Австралії, деяких інших країнах. Виконані на високому мистецькому та професійному рівні, вони були продемонстровані на міжнародних виставках, про них писала світова преса. Усі матеріали у вересні 1992 року доктор Роман Смик передав у власність Української Греко-Католицької Церкви з домовленістю, щоб виставку показувати в різних містах України. Мовою поштових листівок, стрічок та інших пам’ятних видань експозиція розповідає про життєвий шлях Митрополита і про його діяльність на ниві згуртування української діаспори світу. У цих матеріалах  відображена історія УГКЦ.  

Департамент інформації УГКЦ

  Додаток: Роман Смик - хранитель пам’яті Йосифа (Сліпого), ісповідника віри, ревного борця за єдність Церкви, послідовного продовжувача справи, розпочатої його попередниками – галицькими митрополитами. Народився на Івано-Франківщині, але його родина в 1950 році емігрувала до США. Маючи фах лікаря, він упродовж років поєднував професійну діяльність із справою, яка стала для нього покликанням. Але колекціонування і філателія у його випадку не мали жодних натяків на бізнес чи задоволення власних амбіцій. Він служив святій справі – організовував виставки, інформував широкі  кола громадськості на Заході про УГКЦ і одного з найбільших її подвижників. Пан Роман Смик передав для Єпархіального музею збірку про Йосифа (Сліпого), яка слугувала основою для створення музею і є постійно діючою його експозицією. Частина збірки міститься у фондах музею.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next