АКТУАЛЬНО

В єпархії Святого Йосафата в Пармі (США) відбулася щорічна проща до святині Святого хреста

Вівторок, 24 вересня 2019, 10:30
Віряни, духовенство та богопосвячені особи зі штатів Огайо та Пенсильванія єпархії Святого Йосафата в Пармі УГКЦ та з-поза її меж взяли участь 21 вересня 2019 р. – у суботу після Воздвиження Чесного хреста (за григоріанським календарем) – у паломництві до святині Святого Хреста, що при церкві Пресвятої Трійці УГКЦ в м. Янгстаун, штат Огайо.

Проща під проводом владики Богдана Данила, єпарха єпархії Святого Йосафата в Пармі УГКЦ, організована церквою Пресвятої Трійці УГКЦ м. Янгстаун, штат Огайо, на чолі з о. Любомиром Жибаком, парохом церкви, надала можливість прочанам збагатити свою віру завдяки Євхаристійному Богослужінню, Святій Тайні Покаяння, молитві та співучасті в дусі віри Української Греко-Католицької Церкви. Темою цьогорічного паломництва було: «Христос на хресті як свідок співпричастя між Отцем, Сином та Святим Духом».

Проща розпочалася Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Богдан Данило та з яким співслужили кор-єпископ Антоній Спіноза, директор базиліки та Національної святині Ліванської Богородиці Маронітської Католицької Церкви м. Норт Джексон, штат Огайо; протоієрей Михайло Полоський, протосинкел єпархії Святого Йосафата в Пармі УГКЦ та парох церкви Святих апостолів Петра і Павла УГКЦ м. Ембридж та церкви Святих апостолів Петра і Павла м. Аликвипа (штат Пенсильванія); о.-прелат Роберт Сифрин, генеральний вікарій римо-католицької дієцезії Янгстауна та парох римо-католицької церкви Святого Едварда м. Янгстаун (штат Огайо); о. Йосиф Рудяк, парох римо-католицької парафії Святих апостолів м. Янгстаун, штат Огайо; о. Давид Мисбренер, парох римо-католицької церкви Святого апостола Петра «в полях» м. Рутстаун, штат Огайо; о. Любомир Жибак, парох церкви Пресвятої Трійці УГКЦ м. Янгстаун та церкви Святої Анни УГКЦ м. Остинтаун (штат Огайо) та диякон Дональд Биллі з церкви Пресвятої Трійці УГКЦ м. Янгстаун, штат Огайо, на додаток до численних мирян та богопосвячених осіб, які взяли участь в прощі (о. Іван Чіровський, священник єпархії Святого Йосафата, був на Літургії разом з деякими кандидатами до дияконату, але не співслужив). Сповідав прочан о. Всеволод Шевчук, парох церкви Святого Духа УГКЦ м. Акрон та церкви Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ м. Солон (штат Огайо). Святу Літургію співав об’єднаний хор церкви Пресвятої Трійці м. Янгстаун та церкви Святої Анни м. Остинтаун під проводом п. Марії Волошин, диригента хору церкви Пресвятої Трійці.

Під час проповіді владика Богдан зазначив, що на початку нового церковного року, який починається 1 вересня (за григоріанським календарем), «ми ставимо хрест посеред наших церков». І це не випадково, що Церква відзначає празник Воздвиження Чесного хреста на початку свого нового року, пригадуючи нам про «найважливіший елемент нашого спасіння – хрест Христовий». «Цей хрест Христовий – це спасіння для кожного з нас, але хрест Христовий – це також знак спасіння для тих, хто йде за Христом як спільнота», – ствердив єпископ. Ієрарх продовжив: «Цей хрест Христовий та віра в особисте спасіння змусили українську націю піти до іншого хреста в Константинополі і, побачивши красу візантійської традиції, принести цей вираз у релігійному житті на українські землі. Цей хрест Христовий і віра в те, що через хрест ті, хто слідує за Христом, одного дня об’єднаються у воскресінні з Ним, дозволила впродовж багатьох століть християнству в Україні рости і процвітати. Мабуть, немає села, містечка чи міста [в Україні], подорожуючи яким ми не могли б побачити хреста наверху». Владика Богдан також зазначив, що «глибока віра у спасіння і хрест Христовий дозволили протягом століть нашому [українському] народові вірно йти [за Христом], вірно сповідувати [Його] як єдність, як нація, як церковна громада – будь то громада села, громада того чи іншого міста, громада єпархії, а відтак і всієї Церкви». Ієрарх згадав, що сучасне суспільство не дуже хоче чути про хрест. Однак, посилаючись на Перше послання святого апостола Павла до Коринтян (1,18-24), прочитане під час Божественної Літургії, владика Богдан зазначив, що «хрест Христовий – це глупота для світу, але Бог вибрав слабких, щоб показати Свою силу. Він вибрав бідних цього світу, щоб показати багатство Свого спасіння». Єпископ завершив свою проповідь, сказавши, що «лише наша особиста віра в розп'яття і воскресіння Христа і особливо наша спільнотна єдність дозволять нам нести цю вістку» – спасительну вістку Доброї Новини Господа і Спаса нашого Ісуса Христа.

На завершення Літургії о. Любомир Жибак висловив подяку владиці Богданові за провід цьогорічної прощі, а також подякував духовенству та всім іншим прочанам за участь в цій духовній події.

Після Літургії прочани мали нагоду розділити трапезу та поспілкуватися з владикою Богданом, духовенством та іншими паломниками в парафіяльному залі. Учасники прощі також могли відвідати і помолитися в парафіяльному храмі, який знаходиться поруч зі святинею.

Після обіду, на завершення паломництва, деякі прочани взяли участь в Акафісті на честь Животворного хреста Господнього, який очолив владика Богдан у співслужінні з о. Любомиром, який виголосив проповідь наприкінці богослужіння, та дияконом Дональдом Биллі (о. Андрій Марко, священник на пенсії, який впродовж багатьох років служив в єпархії Святого Йосафата, був присутнім на Святій Літургії та Акафісті, проте не співслужив їх з огляду на похилий вік).

Ділячись своїми думками щодо паломництва, о. Любомир Жибак зазначив: «Сьогоднішня проща – це наше четверте паломництво з часу, коли ми започаткували цю прекрасну традицію у 2016 році проводити прощу до нашої святині Святого хреста у суботу після Воздвиження Чесного хреста. Під час цьогорічного паломництва ми роздумували над співпричастям розп'ятого Христа з Отцем та Святим Духом. Ця тема відповідає темі цьогорічного Синоду Єпископів УГКЦ, який відбувся нещодавно в Римі, а саме: «Сопричастя і єдність у житті та служінні УГКЦ». Христова відкупительна смерть на хресті – як і Його життя на землі – була смертю у цілковитому співпричасті зі Своїм небесним Отцем та животворним Духом як завершення місії, яку Христос зійшов на землю сповнити, чому слідувало Його славне триденне Воскресіння, Вознесіння на небо та Зішестя Святого Духа в день П'ятдесятниці. В житті Христа ніколи не було моменту, коли б Він не був у повній єдності з Отцем та Святим Духом. Отож, вся сутність Церкви, як містичного Тіла Христового, є цілковито тринітарною». «Відтак, – продовжив парох – ми, як члени Української Греко-Католицької Церкви, незважаючи на те, де проживаємо: чи в Європі, чи в Північній Америці, чи в Південній Америці, чи в Австралії тощо є у співпричасті один з одним – співпричасті, яке не обмежується національними кордонами, а єдністю, яка глибоко вкорінена в співпричастя з нашою Церквою-матір'ю в Україні, з наступником святого апостола Петра, Єпископом Риму, але перш та понад усе у співпричасті з Триєдиним Богом: Отцем, Сином та Святим Духом – життєдайним Джерелом і Основою Церкви». «Це співпричастя є саме тим, що становить вселенськість Божої Церкви як містичного Тіла Христового», – завершив парох.

Довідка:

Церква Пресвятої Трійці у м. Янгстаун, штат Огайо (США), була заснована в 1911 році. У 1986 році з нагоди 75-ліття парафії та 1000-ліття Хрещення Русі-України (1987) при парафії було воздвижено святиню Святого Хреста жертовними стараннями парафіян та їх довголітнього пароха – митрофорного протоієрея Лева Адам’яка, який упокоївся в Господі в березні 2010 року. Від січня 2013 року парафією та святинею опікується о. Любомир Жибак.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next