АКТУАЛЬНО

У єпархії Святого Йосафата в Пармі (США) відбулися священичі дні

П'ятниця, 12 квітня 2019, 12:32
Духовенство єпархії Святого Йосафата в Пармі УГКЦ взяло участь у щорічних священичих днях, які проходили 9–11 квітня 2019 року в Реколекційному домі «Лойола» в м. Клінтон, штат Огайо (США).

Священичі дні, що проходили під проводом владики Богдана Данила та на яких були присутні священики й нововисвячений диякон Святослав Дітчук (незабаром буде рукоположений на священика), котрі душпастирюють у єпархії, що простягається від штату Огайо до штату Флорида, складалися з декількох частин. У перший день, привітавши учасників, владика Богдан поінформував усіх про програму «Жива парафія» з наголосом на Божому Слові та катехизації, а також розповів про майбутній Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви у вересні цього року в Римі (Італія), Патріарший Собор у 2020 році у Львові (Україна), подав єпархіальну статистику за 2018 рік і торкнувся ініціативи щодо євангелізації та місії в єпархії. Через відсутність з особистих причин п. Джона Курі, керівника єпархіального Відділу управління ресурсами, владика Богдан поінформував усіх про прогрес у цій сфері. А також про підготовку до інтронізації владики Бориса Гудзяка, новообраного Архиєпископа та Митрополита Філадельфійського УГКЦ, та ініціатив, пов’язаних із цим на тему «Від серця до серця», які відбудуться 2–9 червня 2019 року у Філадельфії, штат Пенсильванія, під проводом Глави й Отця Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава Шевчука. Владика запросив усіх взяти участь у цій історичній події.

Після вечері члени Єпархіального молодіжного комітету (ЄМК) разом із владикою Богданом звернулися до духовенства з жвавим та інформативним виступом щодо молодіжного апостоляту в єпархії. Серед членів ЄМК, присутніх на презентації, були: голова комітету о. Любомир Жибак, який також є головою єпархіального Відділу захисту дітей та юнацтва, парохом церкви Пресвятої Трійці УГКЦ в м. Янгстауні та церкви Святої Анни УГКЦ в м. Остинтауні (штат Огайо), о. Йосиф Матлак, співголова ЄМК і парох парафії Святого Василія Великого в м. Шарлот (штат Північна Кароліна), диякон Мирон Шпак із церкви Пресвятої Трійці УГКЦ у м. Карнегі (штат Пенсильванія), п. Михайло Лівий із церкви Святого Андрія УГКЦ у м. Пармі (штат Огайо), п. Йосиф Лівий із церкви Святого Івана Хрестителя в м. Пітсбурзі (штат Пенсильванія) та п. Андрій Гарматій із церкви Святого Андрія УГКЦ у м. Пармі (штат Огайо). Виступ головно був присвячений трьом основним молодіжним заходам, які щорічно організовує ЄМК (молодіжні великопісні реколекції, єпархіальні дні молоді та осінні молодіжні реколекції), наступному Всесвітньому дню молоді 2022 року в Лісабоні (Португалія), а також необхідності співпраці між ЄМК та українськими скаутськими організаціями у США. Великий акцент у презентації було зроблено на важливості активного залучення єпархіальних душпастирів і батьків молоді в молодіжному апостоляті, а також на необхідності розбудови молодіжного служіння в південній частині єпархії Святого Йосафата. Під час виступу владика Богдан також закликав присутнє духовенство відправити молодь з їхніх парафій на День молоді, який відбудеться 8 червня цого року в м. Філадельфії в межах тижневих урочистостей з нагоди інтронізації владики Бориса Гудзяка. Перший день священичих днів закінчився богослужінням Дев’ятого часу в каплиці.

На другий день, окрім Божественної Літургії Напередосвячених Дарів і деяких інших богослужінь, у яких учасники взяли участь, владиці Богданові та священнослужителям представили жвавий та цікавий виступ на тему гомілетики, який виклав о. Джордж Сміга з римо-католицької дієцезії Клівленда (штат Огайо). У презентації під назвою «Давати любов Христа останнього Слова: інший погляд на проповідь» о. Джордж, який, окрім того, що є парохом у парафії, також викладає у Клівендській дієцезіальній семінарії, поділився з учасниками досвідом підготовки добрих проповідей, зосередившись на Святому Писанні, Євхаристії та соборній і папській традиціях Церкви, а також на мистецтві вміння розповідати історії з особистого досвіду священика.

День продовжився презентацією протоєрея Петра Васло, каноніста з Філадельфійської архиєпархії УГКЦ, щодо сакраментальних і канонічних справ у парафії з особливим наголосом на Святих Тайнах Хрещення, Сповіді, Єлеопомазання та Шлюбу.

День закінчився засіданням Пресвітерської ради, під час якої владика Богдан і члени ради обговорили деякі важливі питання, що відбуваються та відбуватимуться в єпархії і за її межами. Опісля відбувся перегляд нещодавно зробленого фільму «Блаженніший», що є продовження фільму «Справа "Рифи"» про життя патріарха Йосифа Сліпого та прем’єра якого вже відбулася цього року в єпархії Святого Йосафата.

В останній день конференції після богослужіння Першого часу та сніданку учасники взяли участь у сесії «Запитань та відповідей», що було продовженням виступу о. Петра Васла щодо сакраментальних і канонічних справ у парафії.

Священичі дні закінчилися презентацією на різні теми, яку зробили владика Богдан Данило, протоєрей Михайло Полоський, протосинкел єпархії та парох церкви Святих Петра і Павла УГКЦ у м. Ембридж та церкви Святих Петра і Павла УГКЦ у м. Аликвипа (штат Пенсильванія), митрофорний протоєрей Стефан Паливода, єпархіальний канцлер, економ і парох церкви Святого Івана Хрестителя УГКЦ у м. Лорейн (штат Огайо), отцець Всеволод Шевчук, голова єпархіального Відділу з питань покликань, помічник єпархіального економа та парох церкви Святого Духа УГКЦ у м. Акроні та церкви Святого Миколая УГКЦ у м. Кантоні (штат Огайо), о. Любомир Жибак і деякі інші священики. Отець Любомир Жибак також запросив священиків та їхніх парафіян взяти участь у щорічному всеєпархіальному паломництві до святині Святого Хреста в м. Янгстаун, яке цього року відбудеться 21 вересня. На закінчення священичих днів владика Богдан побажав усім благословенного Страсного тижня.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next