АКТУАЛЬНО

В Італії продовжено богословсько-катехитичні курси

Середа, 03 лютого 2021, 11:49
Початок 2021 року в Апостольському екзархаті для українців-католиків візантійського обряду в Італії дав явні знаки надії розбудови нової церковної структури. Підтвердженням цього стало продовження курсу для катехитів «Основи віри та катехитичне служіння в парафії», організованого відповідно до особливих карантинних умов в Італії.

26 січня та 29 січня 2021 року були проведені онлайн-зустрічі відповідно викладачів і катехитів-студентів другого богословсько-катехитичного курсу в Італії з екзархом, преосвященним владикою Діонісієм Ляховичем, і тимчасовою катехитичною робочою групою, координатором якої є о. Віталій Тарасенко. Метою зустрічей була попередня організація навчального процесу у нових умовах, з використанням сучасних технологій комунікації.

Обидві зустрічі розпочалися з вступного слова о. Віталія Тарасенка як виконувача обов’язків координатора групи, який привітав усіх присутніх та представив тимчасову катехитичну робочу групу. Відразу було представлену відповідальну за проведення курсу, добродійку Світлану Прокопчук, яка  з благословення владики Діонісія радо погодилася на це святе служіння.

На зустрічі 26 січня були запрошені 12 викладачів із різних країн світу (Італії, України та Америки), які від лютого до травня викладатимуть катехитам-студентам в онлайн-форматі. Багато з них вже мають досвід викладання у такому форматі.

На зустрічі 29 січня були 20 катехитів-студентів із різних міст Італії (Брешія, Венеція, Венеція Местре, Казерта, Капрі, Лукка, Мілан, Модена, Неаполь, Піза, Помпеї, Рим, Санта Марія, Чезена). Після привітального слова і благословення екзарха п. Світлана представила особливості проведення онлайн-лекцій, іспитів та оцінювання.

Сестра Емілія Вандич, СНДМ, провела духовну науку про покликання і завдання катехита. Завданням катехита є зробити учнями довірених осіб, а це вимагає динамічності і постійного розвитку. Катехит працює з дуже делікатною матерією – людським серцем. Отож не слід забувати, що потрібно не лише нести теоретичне знання, а й знати Бога особисто. У світлі Декрету про апостолят мирян вона наголосила, що «миряни одержують обов’язок і право до апостоляту з самої їхньої єдности з Христом Головою. Посвячуються на царське священство і святий народ (пор. 1 Петр. 2, 4–10), щоб усіма своїми ділами приносити духовні жертви та по всій землі давати свідчення Христові».

Сестра Луїза Цюпа, СНДМ, побажала світла і сили Святого Духа, натхнення й радості. Служити Ісусові – це радість! Привести когось до Ісуса – це радість. Запросила будувати спільноту, пам’ятати одне одного в молитві та запевнила про свою молитву.

Отець Марко Семеген привітав присутніх та зазначив, що “бути катехитом – це бути свідком Ісуса Христа, тобто чимось жертвувати”. Отець Марко пригадав про Героїв Крут, які віддали своє життя за Україну, і підкреслив, що ми на їхньому прикладі можемо вчитися героїчно жити в щоденному житті, проявляючи свій героїзм і автентичність.

Під час зустрічі особлива увага була звернена на технічне обслуговування. Пані Марія Марусяк з Казерти пояснила, як користуватися платформою ZOOM, і всі особливості, повʼязані з новим методом навчання.

Особливим духовним піднесенням було слово о. Мар’яна Лемчука. Священник висловив думку про наше християнське життя, яке має залежати від того, як ми його практикуємо. Ніколи не забувати дякувати Богові за все, що маємо. Пісня від о. Маряʼна пригадала про чудовий час передрізвяних реколекцій.

На завершення архиєрей склав подяку о. Віталію та всім, хто працює для катехитичної справи в екзархаті, і благословив усіх архиєрейським благословенням, щоб ми мали силу йти і свідчити віру.

Довідка:

Потрібно зазначити, що в Екзархаті в Італії є велика необхідність катехитів при громадах для проведення катехизації, як для дітей різних вікових категорій, так і для дорослих. З цієї  причини одним з важливих екзархальних пріоритетів є вишкіл катехитів.

Перший такий підготовчий курс відбувся з 2016 р. Б.  по 2019 р. Б. у Римі, відповідальною якого була с.Євсевія Мудранинець, СНДМ. 19 катехитів на закінчення цього богословсько-катехитичного курсу отримали сертифікат «Основи віри та катехитичне служіння в парафії».

Другий богословсько-катехитичний курс розпочався ще у жовтні 2019 р. Б.  у Римі, відповідальною за який була с. Євсевія Мудранинець, СНДМ, у співпраці з п. Світланою Прокопчук. Через пандемію все було призупинено.

З благословення владики Діонісія була створена тимчасова катехитична робоча група, якій було доручено продовжити святу справу формації катехитів, у складі: о. Віталія Тарасенка з Генуї – координатора групи, о. Марка Ярослава Семегена, ректора собору Святої Софії у Римі, о. Мар’яна Лемчука з Капуа, сестри Луїзи Цюпа, СНДМ, та Ємілії Вандич, СНДМ, і п. Світлани Прокопчук з Турина, яка стала відповідальною за продовження проведення богословсько-катехитичного курсу 2021 року.

Повідомила Світлана Прокопчук, 
відповідальна за богословсько-катехитичний курс


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next