АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську говорили про важливість викладання християнської етики в школах

П'ятниця, 22 липня 2016, 15:17
21 липня в Івано-Франківську відбувся круглий стіл на тему «Християнська етика: проблеми і перспективи навчання та виховання молоді» за участю представників влади і духовенства, науковців, вчителів християнської етики та громадських діячів. Розпочалася зустріч у приміщенні Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. Франка.

За словами організаторів круглого столу, в Європі до дев'яти людей закінчують життя самогубством. В Україні таких людей 27 відсотків. Але в нас це переважно молоді люди, на відміну від Європи, де більшість - це пенсіонери, самотні і невиліковно хворі. Більше самогубств на Сході України. Після АТО вже 156 воїнів чинили суїцидальні спроби, не будуючи хворими чи каліками. 

На запрошення громадсько-християнського руху «Клич» перед слухачами виступали професори зі Львівського та Прикарпатського університетів: О. Огірко, О. Єгрешій та Л. Геник. Першим слово мав професор Олег Огірко. Маючи багаторічний досвід у галузі викладання, він поділився спогадами про підготовку до видання першого посібника з основ християнської етики. За його словами, підручник був настільки універсальним та доступним, що його підписали владики всіх традиційних християнських Церков в Україні.

«Мені дивно, що відбуваються розмови про відмову від викладання християнської етики і це тепер, після 25 років незалежності, ще й тут, на Галичині», – зізнався професор. Доповідач переконаний, що цей предмет ні в якому разі не можна відмінити, оскільки він не те що не може бути причиною міжцерковних чи міжрелігійних конфліктів, а й покликаний до екуменічного діалогу та пізнання основних, базових моральних принципів людства.

Після основних доповідей учасники конференції перейшли до Народного дому «Просвіта», де змогли виступити всі охочі, дискутуючи та роздумуючи над порушеною тематикою. Отець Петро Голіней, директор катехитичної школи в Делятині, зазначив, що духовність є невід’ємною стороною будь-якого народу. «Духовність – це душа народу. Зараз стараються викинути цю духовність з нашого життя. А що тоді після нас залишиться? Будуть наші поля, наші будинки, машини і більше нічого», – наголосив отець. Зокрема, він висловив думку про те, що влада нічого не може організувати без церкви в селі, навіть звичайне відспівування в церкві. Учасники круглого столу наголошують на тому, що забирати християнську етику зі шкіл не можна, бо це негативно вплине на дітей.

«Віримо, що подібні заходи донесуть до свідомості наших людей ту правду, що християнська етика – не спроба нав’язати дітям якісь церковні імперативи, а бажання допомогти виховати наших дітей у здоровому дусі любові, віри, даючи пізнати одвічні правди та істини, які, як відомо, є універсальними для всіх народів», – зазначають організатори.

 

Прес-служба Івано-Франківської архиєпархії
ugcc.if.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next