АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську презентували фільм і книжку про владику Павла Василика

П'ятниця, 16 вересня 2016, 13:24
15 вересня в кінотеатрі “Люм’єр” м. Івано-Франківська відбулися прем’єра документального фільму та презентація книжки “Незламний воїн Христовий”, які присвячені 90-й річниці від дня народження ісповідника віри, багаторічного в’язня радянських таборів, одного з ініціаторів виходу з підпілля Української Греко-Католицької Церкви, першого єпископа Коломийсько-Чернівецької єпархії Павла (Василика).

Розпочався урочистий захід із привітань режисерів, операторів, акторів та меценатів фільму. На прем’єру прибули: Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин), Єпископ-помічник Йосафат (Мощич), численне духовенство Івано-Франківської та Коломийсько-Чернівецької єпархій, родичі, приятелі та друзі покійного владики Павла.

Із привітальним словом до гостей звернувся рецензент книги “Незламний воїн Христовий” - близький приятель єпископа Павла Митрополит Володимир (Війтишин), який поділився спогадами про особисті моменті життя, що пов’язані з владикою Павлом. Також про життя єпископа розповів рідний брат покійного владики - завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв, заслужений художник України Роман Василик.

Після всі присутні мали змогу переглянути сам фільм, а на завершення камерний хор Спілки журналістів України виконав пісню-молитву “Бережи, мій Боже, Україну”.

Нагадаємо, що владика Павло Василик – єпископ Української Греко-Католицької Церкви, нагороджений орденом “За заслуги”, єпископ-ординарій Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. Народився в 1926 році в національно свідомій родині, в якій було 11 дітей. В юнацькому віці допомагав ліками повстанцям, писав антибольшевицькі вірші, носив патріотам машинки для друку. За доносом був заарештований у Львові. Обвинувачення — «зрада батьківщини» й «антирадянська пропаганда».

За особливі заслуги перед УГКЦ та українським народом ректорат Сетонського університету (США) присвоїв єпископові Павлові Василику почесний ступінь доктора гуманітарних наук. Також Інститут економіки і права м. Івано-Франківська, зважаючи на особливі заслуги Правлячого єпископа Коломийсько-Чернівецької єпархії Павла Василика в часи підпілля, ініціювання виходу Церкви з підпілля, великий внесок у відродження Івано-Франківської єпархії та заснування Івано-Франківської духовної семінарії, котра тепер переросла в Теологічну академію, присвоїв владиці Василику високе звання почесного доктора.

Закінчив свій життєвий шлях владика Павло Василик у 2004 році на 79-му році життя.

ugcc.if.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next