АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську презентували книжку «Ісус і жінки»

Четвер, 04 лютого 2021, 15:33
Галина Теслюк – кандидатка наук з богослов’я, доцентка кафедри біблійних наук УКУ, керівниця Центру Союзу українок Америки, здійснила переклад українською мовою книжки італійського католицького богослова і засновника міжконфесійної чернечої спільноти Енцо Б’янкі – «Ісус і жінки».

Презентація видання відбулася 3 лютого в Івано-Франківській академії Івана Золотоустого.

У конференц-залі академії були семінаристи, викладачі, бібліотекарки та журналісти.  Першу годину презентації завдяки онлайн-трансляції в зумі Енцо Б’янкі розповів про свою книжку. Він сказав, що присвятив її жінкам у своєму житті, які відіграли більш значну роль, ніж чоловіки, коли йшлося про віру в Христа.

У книжці більш детально розказано про Марію Магдалину, сестер Марту і Марію, жінку, схоплену на перелюбі, самарянку, жінок-апостолок воскреслого Ісуса, безіменну, яка помазала Христа у Витанії, убогу вдову, скорчену паралічем, грішницю в домі фарисея, вдову Наїна, жінку-чужинку та хвору на кровотечу.

Автор деталізував ті моменти, де Христос заглиблювався в реальність. Це дозволяло йому відчитувати обставини та серця людей. Наприклад, Ісус бачив жалюгідне становище бідної вдови, сироти і чужинки, яку сам Бог охороняє та захищає, оскільки її вбогість волала до небес. Говорив про жест любові, який означає дарування, не вимагаючи нічого натомість, коли безіменна жінка помазала ноги Ісуса у Витанії.

Коли автор розповідав про самарянку, то наголосив, що Ісус говорив не про зовнішній колодязь, а внутрішнє джерело в людині, що здатне втамувати її спрагу. Ісус дає воду, яка перетворюється на джерело всередині людського серця того, хто вірить і покладається на нього.

Розповідаючи про жінку, схоплену на перелюбі, пан Енцо наголосив, що закон передбачав смертну кару для обох перелюбників. А «побожні чоловіки» приволокли тільки молоду дівчину без того, хто був з нею. Це свідчило про те, що їхнє посилання на Тору було маніпулятивним.

Цікавою була доповідь о. Георгія Коваленка, ректора Відкритого православного університету святої Софії-Премудрості, який сам назвав себе православним феміністом. Його прабабуся, бабуся та мама дуже сильно вплинули на його християнську позицію, а дружина і четверо доньок тільки її підсилюють.

Модерував презентацію філософ та громадський діяч, консультант із питань релігії та стратегічного планування Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Костянтин Сігов.

Доцент академії Андрій Яцишин, який перекладав з італійської видання «Ісус і жінки», зауважив, що книга  дуже допоможе у вивченні бібліїстики семінаристам. Галина Теслюк подарувала для бібліотеки серію книг, присвячених ролі жінки в суспільстві та християнстві зокрема. Кожен із присутніх мав можливість придбати це цінне видання.

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами http://ugcc.if.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next