АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську провели наукову конференцію з канонічного права

П'ятниця, 06 лютого 2015, 17:55
«Принципи субсидіарності в Церкві. Види, можливості і виклики для УГКЦ» під такою назвою з благословення владики Євгена (Поповича), голови Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ, відбулася 5 лютого в Івано-Франківську наукова конференція з канонічного права.

Науковий день пройшов у рамках запланованих зустрічей церковних працівників єпископських канцелярій, церковних трибуналів і науковців-каноністів, які вже попередньо відбулися у Львові і Луцьку восени минулого року.

Зустріч розпочалася з привітального слова Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського Володимира (Війтишина), який підкреслив важливість і актуальність цієї теми як одного із підготовчих етапів до проведення VI сесії Патріаршого Собору УГКЦ, що відбудеться наприкінці серпня 2015 в Івано-Франківську. Також владика говорив про значення дослідження науки канонічного (церковного) права, яке не тільки повинно допомагати поглиблювати розуміння чинних норм права, а й бути орієнтиром у розвитку структур УГКЦ і у вихованні нового покоління духовенства. Звертаючись до семінаристів, Митрополит Володимир зазначив, що вони, хоча і не будуть офіційними делегатими під час Патріаршого Собору УГКЦ, та все-таки зможуть у власних парафіях, у різних церковних групах і організаціях місцевого рівня пояснити зацікавленим особам значення і завдання Патріаршого Собору.

Опісля було виголошено три доповіді, які показали, відповідно до норм церковного права, різні види співпраці між усіма вірними, приналежними до однієї Церкви свого права: ієрархією, священиками, ченцями і мирянами.

Першу доповідь «Види, можливості і труднощі синодальності у Східних Католицьких Церквах» виголосив отець доктор Андрій Танасійчук, представивши наявні види синодальності в патріаршій, чи верховноархиєпископській Церкві, а саме Синоду Єпископів, її Постійного і Митрополичого Синоду. Також було вказано на можливість проведення в Церквах із таким канонічним статусом і інших форм  синодальних зустрічей єпископів, приналежних до різних церковних провінцій, розміщених на одній національний території.

Другу доповідь, яка була не менш цікавою від попередньої, виголосив отець доктор Олег Каськів, ректор Івано-Франківської духовної семінарії на тему «Патріарший Собор у Східних Католицьких Церквах». Доповідач зосередив увагу на представленні потреби проведення таких зустрічей усіх вірних, приналежних до однієї Східної Католицької Церкви, які часто знаходяться у різних куточках світу. Такий спосіб дає можливість почути життя тієї самої Церкви, але розміщеної на різних континентах. Священик, будучи секретарем Патріаршого Собору УГКЦ, ближче показав, як, згідно з церковним правом, відбувається  механізм підготовки таких зборів, спосіб обирання делегатів, завдання, які стоять перед Собором, спосіб проведення його і труднощі, на які можна натрапити під час його проведення.

Третій науковий реферат виголосив отець доктор цивільного і канонічного права Ігор Галей, священик Львівської архиєпархії і викладач Українського католицького університету. Говорячи про Єпархіальний собор у Кодексі канонів Східних Церков, чітко показав значення такої форми співпраці всіх вірних в певній єпархії чи екзархії. Також було наголошено на необхідності дотримання правильного способу скликання такого Собору, як також різнорідність тем, що можуть бути порушені під час його проведення. Священнослужитель широко представив категорії осіб, які повинні брати участь у такому зібранні, а також категорії осіб, особливо мирян, які, будучи знавцями і експертами певних сфер діяльності, повинні бути запрошені до активної участі в Єпархіальному соборі.

На завершення конференції відбулася дискусія, в якій доповідачі дали відповіді на поставлені їм запитання. Під час дискусій, як також і у виголошених доповідях, не один раз наголошувалося, що Патріарший і Єпархіальний собори, згідно з нормами церковного права, є лише дорадчим голосом для Предстоятеля патріаршої чи верховноархиєпископської Церкви і для єпархіального єпископа. Резолюції, які приймаються на закінчення цих Соборів усіма їхніми учасниками, потрібно вважати лишень пропозиціями, але не законами. Звичайно, що вони можуть стати нормою права, якщо, наприклад, резолюції Патріаршого Собору згодом будуть прийняті Синодом Єпископів цієї Церкви свого права і проголошені її Главою, а напрацювання єпархіального Собору будуть проголошені єпархіальним єпископом.

Наукові обговорення проводилися в приміщенні Івано-Франківського богословського університету під головуванням отця ректора Олександра Левицького, за участю членів Товариства українських каноністів, які прибули зі Львова, Стрия, Тернополя, Івано-Франківська, Коломиї і Одеси.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next