АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську торжественно відзначили День Бога-Творця і нагородили переможців конкурсу «Чорнобильська катастрофа: 30 років опісля – що далі?»

Четвер, 15 вересня 2016, 16:17
14 вересня у храмі Івано-Франківської духовної семінарії імені Святого священномученика Йосафата відбулася святкова академія з нагоди відзначення Дня Бога-Творця та вручення нагород переможцям Всеукраїнського конкурсу «Чорнобильська катастрофа: 30 років опісля – що далі?», організованого Бюро УГКЦ з питань екології за підтримки Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти України та ГО Екологічний клуб «Еремурус».

Святковий захід розпочався Молебнем до Бога-Творця, під час якого учасники святкової академії могли стати в покорі серця перед Творцем і просити прощення за те, що ціле створіння досі страждає через наше безвідповідальне господарювання.

Після Молебню владика Йосафат (Мощич), звертаючись із вітальним словом, нагадав всім присутнім про необхідність піклуватися про прекрасне Боже створіння, підкресливши, що світ створений із великої любові Творця і цю любов Господь хоче виплеснути на нас. «Христос прийшов, щоб реставрувати і відновити людину, яка згрішила. На вишитому рушнику ми часто не бачимо повноцінного візерунка, тільки обернувши його, зможемо зрозуміти задум Творця, тому будьмо милосердні до створіння, будьмо не власниками, а добрими упорядниками Божого дару», – наголосив владика.

Святкова академія продовжилася вітальним словом очільника Бюро УГКЦ з питань екології д-ра Володимира Шеремети, який коротко розповів про історію відзначення Дня Бога-Творця на всесвітньому рівні та в Українській Греко-Католицькій Церкві і застановився на питанні взаємозв’язку віри та бережливого ставлення до сотвореного світу. Цитуючи послання Папи Франциска до Дня молитви за збереження створіння 2016 року, доповідач наголосив, що милосердя, а з ним і наша віра є мертвими, якщо не проявляються в практиці відповідального ставлення до сотвореного Богом світу. «Нині маємо прекрасну нагоду застановитися і поставити собі питання, якими є мої особисті вчинки стосовно нашого спільного дому – Божого створіння. чи практикую діла милосердя стосовно природи – чи живою є моя віра», – зауважив голова церковної екологічної інституції.

Вітаючи переможців Всеукраїнського конкурсу «Чорнобильська катастрофа: 30 років опісля – що далі?», д-р Шеремета підкреслив, що, попри задекларовані завдання, метою конкурсу було внести посильну лепту для того, щоб «трагічний чорнобильський урок» більш ніколи не повторився, а також висловив вдячність усім учасникам, а зокрема призерам: «Дякую за Вашу небайдужість, труд і участь. Ви є без перебільшення великою надією на краще, більш безпечне і стале майбутнє як для нашої Батьківщини так і всього сотвореного Богом світу. За це вам велике спасибі! Нехай Господь ще більш примножить і допоможе розвинути ваші дари та чесноти, щоб, як навчає Папа Франциск, усе Ваше життя було піснею прослави нашого Творця і Спасителя».

Згодом до слова запросили віце-ректора Івано-Франківської духовної семінарії, о. Андрія Черненка, який привітавши присутніх з Днем Бога-Творця поділився досвідом  екологічного служіння та співпраці з Бюро УГКЦ з питань екології і закликав до свідчення віри в Творця у повсякденному житті і ставленні до створеного світу.

На святкову академію також був запрошений голова правління Коломийської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Віктор Познік, який склав свідчення про аварію на ЧАЕС у ролі ліквідатора її наслідків у травні-серпні 1986 року. Згадуючи цю страшну катастрофу для всього людства, кавалер ордену «За громадянський подвиг» намагався взивати до свідомості присутніх, аби ті зробили все можливе, щоб не сталося нового «Чорнобиля».

Ольга Біленька, представник державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, спонукала присутніх задуматись над власними можливостями і над тим, що ми можемо зробити для довкілля, а на завершення побажала: «Нехай довкілля буде нам сприятливим! Хай буде мирне довкілля в нашій державі, а найголовніше – хай буде сприятливе довкілля в наших домівках і в наших душах».

Член журі Всеукраїнської конкурсу «Чорнобильська катастрофа: 30 років опісля – що далі?», вчитель Загвіздянської школи І-ІІІ ступенів, Світлана Гордюк побажала натхнення всім учасникам, щоб ті могли творити, хто пером, а хто пензлем, прославляючи своєю працею Бога-Творця.

У рамках святкової академії відбулося нагородження переможців подячними грамотами від Бюро УГКЦ з питань екології, Міжнародного екологічного об’єднання «Відповідальність за створіння» та Державної екологічної Інспекції, а також цінними екологічними призами, які дозволять провадити життя ще більш дружнє до довкілля.

На завершення брати-семінаристи виконали пісню «Боже великий, єдиний», а присутні переможці та почесні гості продовжили дружнє спілкування в малому конференційному залі адмінкорпусу Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

У день Бога-Творця Господь опромінює нас своєю любов’ю, щоб ми своїм життям разом зі всім створінням могли радісно викликувати «Славен будь»!

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next