АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську відбулася презентація книги «Боже створіння прагне милосердя»

П'ятниця, 21 жовтня 2016, 12:40
17 жовтня 2016 року Божого, у день свята Святого Франциска з Ассижа, небесного покровителя всіх захисників Божого створіння, у семінарійній каплиці імені священномученика Йосафата Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ відбулася презентація книжки «Боже створіння прагне милосердя», яка була підготовлена Бюро УГКЦ з питань екології в рамках відзначення Надзвичайного року Божого милосердя.

Презентація розпочалася молитвою і коротким вступним словом преосвященного владики Йосафата (Мощича), Єпископа-помічника Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, який наголосив на тому, що Боже милосердя є життєво важливим для всього створіння і без милосердя не може бути справжнього життя і миру.

Опісля модератор заходу о. Михайло Дзуль, екореферент Івано-Франківської єпархії, запросив о. Володимира Містермана, заступника церковної екологічної інституції, презентувати духовно-екологічні роздуми над ділами милосердя, які вийшли окремою збіркою і стали заключною публікацією в офіційній серії видань, які, за сприяння Патріаршої курії УГКЦ, вийшли для відзначення і переживання Ювілею Милосердя.

У своїй презентації о. Володимир, автор цих роздумів, ділячись історією зародження і написання цієї книги, розповів, що намагаючись зрозуміти те, що означає Боже милосердя для людини і для всього Богом створеного світу, почав роздумувати над тим, що необхідно робити в повсякденному житті християнським спільнотам і поодиноким християнам, аби щоденними вчинками, інколи шукаючи нових способів, дієво засвідчити свою віру в Бога – Творця і Спасителя. «Боже Милосердя – це безцінний дар Отця Небесного, але воднораз велика відповідальність, тому цей дар слід з вдячністю прийняти і трансформувати його в діла милосердя в такий спосіб, щоб усе створіння відчуло, що Господь своїм милосердям повернув людину на її первинне місце», – наголосив священик.

Наступним до слова було запрошено преосвященного владику Богдана (Дзюраха), Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ і голову оргкомітету Ювілейного року Божого милосердя, який лаконічно розповів про це видання, підкресливши, що його можна справедливо назвати скромним внеском у відзначення цього Ювілею у всій Католицькій Церкві. Владика Богдан наголосив на тому, що згідно з Папою Франциском настав час уважно прислухатися до бідних, почути слабших і знедолених, серед яких необхідно прислухатись також і до стогону Божого створіння, яке безмовно волає про милосердя. «Наше створіння взиває до нас раною Чорнобиля та іншими сучасними екологічними проблемами, - наголосив єпископ і додав: – Стан природного довкілля сигналізує про гріховність людини».

Про деякі особливості підготовки цього видання розповів д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології. Очільник Екобюро наголосив на тому, що це видання має на меті зробити автентичний внесок у формування правдивої, цілісної і живої віра, невід’ємним елементом якої є відповідальність за створіння. «Ми є свідками дефіциту діл милосердя, і це знак того, що зі світом щось не так», – підкреслив  п. Володимир, наголошуючи, що збірка духовно-екологічних роздумів покликана послужити для кращого розуміння спасенного значення діл милосердя для всього світу і що вона віддзеркалює вчення Папи Франциска про цілісний характер діл милосердя і необхідність їх практикування в повсякденному житті.

На презентації були також представники державних природоохоронних інституцій, серед яких п. Богдан Чукор, перший заступник голови Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, і п. Петро Кульба, начальник відділу економіки природокористування та екологічного моніторингу Департаменту екології та природних ресурсів, які високо оцінили внесок Бюро УГКЦ з питань екології в плекання екологічної свідомості в українському суспільстві та висловили слова вдячності за чергове видання, яке покликане бути постійним нагадуванням про те, що всім слід навчитися бути милосердними одне до одного і до нашого довкілля.

На завершення презентації до слова було запрошено п. Любомира Стринаглюка, письменника, поета, літературознавця, журналіста, публіциста, громадського діяча і активного мирянина, який з погляду віруючої людини сказав, що гріх розбиває єдність між Творцем і Його створінням і тому саме милосердям Господь цю єдність і гармонію відновлює.

Після завершення присутні мали можливість придбати книгу «Боже створіння прагне милосердя».

Збірка духовно-екологічних роздумів «Боже створіння прагне милосердя» не втратить своєї актуальності після завершення Ювілейного року Божого милосердя і може стати чудовим помічником на шляху пізнання Бога як Творця, Спасителя і Справедливого Судді.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next