АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську відбувся перший з'їзд архиєпархіальних дяків

Середа, 26 квітня 2017, 15:59
25 квітня в Івано-Франківську відбувся перший з'їзд архиєпархіальних дяків. Організаторами зустрічі виступив Дяківсько-регентський інститут ІФБУ, Літургійна комісія Івано-Франківської архиєпархії та відповідальний за церковний спів прот. Тарас Огар.

Розпочався з’їзд Молебнем до Пресвятої Богородиці, який очолив Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин). Спільно з владикою молилися: ректор ІФДС прот. Олесь Будзяк, митр. прот. Борис Гобир, прот. Тарас Огар та прот. Зеновій Слоїк.

Звертаючись після молитви до присутніх дяків і регентів, Митрополит Володимир подякував їм за їхнє служіння, яке часто забирає дуже багато сил. «Наше спільне служіння є дуже відповідальним, адже ми покликанні до служіння святій Церкві», – наголосив владика. За його словами, дяк чи регент, який працює у Божому храмі, повинен бути добре підготовлений, саме до цього й покликані такі зустрічі.

«Пам’ятайте, що співати у Божій святині – дуже поважна справа, однак вона вимагає вагомих знань та підготовки. Мусимо старатися, щоб мати та плекати одностайність у нашому служіння в храмах нашої архиєпархії», – сказав на закінчення Митрополит. Також архиєрей представив відповідального за церковний спів у нашій архиєпархії прот. Тараса Огара.

Опісля відбувся виступ про роль і значення церковного співця, потреби вишколу і формації дяка та регента. Потім учасники з’їзду поділилися для праці в малих групах та підбили підсумки. Крім того, для   присутніх був організований майстер-клас із вокалу і хорового співу, після якого кожний охочий міг пройти індивідуальне прослуховування. На завершення всі присутні дяки та регенти архиєпархії своїм співом допомагали отцям Івано-Франківської духовної семінарії співслужити богослужіння Вечірні.

Плодом з’їзду стала організація при Дяківсько-регентському інституті річних курсів підвищення кваліфікації. Усі дяки та регенти були поділені на категорії за рівнем кваліфікації та місцем служіння (об’єднано кілька деканатів  в кущі).

Форма навчання - заочна (8 зустрічей на рік, кожна з яких базуватиметься на вивченні піснеспівів - одного гласу), зустрічі будуть відбуватися 1 раз на місяць і включатимуть лекції з уставу, літургіки та літургійного співу, а також індивідуальні заняття з вокалу чи за потреби з диригування. 

Прес-служба Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next