АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківську відкрилася виставка сакральних творів ХVI-XX століття

П'ятниця, 23 березня 2018, 13:13
Уже традиційно перед Великоднем в Івано-Франківському краєзнавчому музеї у рамках проекту «Врятуймо скарби разом» відкрилась виставка реставрованих сакральних творів ХVI-XX століття.

У відкритті взяв участь Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин) та митр. прот. Юрій Новицький. Цьогорічним центральним експонатом виставки стала Зарваницька чудотворна святиня – риза ікони «Розп'яття» XVIII століття.

Крім того, було представлено наріжний камінь першої української церкви, закладеної 1670 р. у Заболотівському передмісті та ікону «Зняття з Хреста» авторства Осипа Сорохтея. Обидві реліквії – з колекції Івано-Франківського архикатедрального собору.

Керівник проекту «Врятуймо скарби разом» Валерій Твердохліб зазначив, що на виставці можна буде побачити ці та інші унікальні експонати протягом двох місяців. Співорганізатор виставки Віктор Чернов розповів, що знайшов пам’ятку – відламок ризи ікони «Розп'яття» ще в дитячому віці. Двадцять років тому, коли приїжджав на канікули до бабусі в Зарваницю, натрапив на неї в купі руїн. У дорослому віці він продовжив дослідницьку діяльність. Звернувся до музейних працівників, експерти підтвердили її справжність. За словами Чернова, ікона була відома на теренах не лише України. Є свідчення, що ця ікона відвернула епідемію холери. Сакральний твір належить до епохи бароко – XVII століття.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ugcc.if.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next