АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківській архиєпархії УГКЦ вже відбулася перша презентація нової енцикліки «Laudato si»

П'ятниця, 19 червня 2015, 14:34
Що треба зробити кожній людині, щоби вберегти Землю від знищення? Які вчинки в повсякденному житті потрібно робити, щоб могти вплинути на глобальні зміни? Що таке «екологічне громадянство» й «екологічне навернення»? На ці й інші запитання чітко та зрозуміло відповідає Святіший Отець Франциск у новій енцикліці «Laudato si».

18 червня 2015 р. – особливий день в історії не лише Католицької Церкви, а й усього людства, бо у Ватикані було презентовано й офіційно оприлюднено першу в історії екологічну енцикліку під назвою «Будь прославлений», яка з’явилась у цей день на офіційному сайті Римського Святого Престолу і вже доступна вісьмома мовами.

Того ж дня після педагогічної ради професорсько-викладацького складу Івано-Франківського богословського університету імені св. Івана Золотоустого, на якій був присутній владика Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, разом зі своїм помічником преосвященним владикою Йосафатом (Мощичем), було презентовано цю нову енцикліку Папи Франциска.

Панорамну презентацію зробив о. Володимир Містерман, заступник керівника Бюро УГКЦ з питань екології. Він коротко і лаконічно розповів про структуру, зміст та методологію написання цього документа.

«Ніколи ще ми так погано не ставилися до нашого спільного дому, як в останні два століття», – сказав, посилаючись на Папу Франциска, о. Володимир, додавши, що в енцикліці єпископ Рима дає конкретні практичні поради щодо того, як врятувати довкілля від забруднення та руйнування. У презентації заступник екологічної церковної інституції дуже коротко розповів про основні проблематики, підняті в цьому важливому історичному документі. «Вселенський Архиєрей висловлюється на екологічну тематику в такий спосіб, – сказав о. д-р Володимир, – що кожен, починаючи від пересічного громадянина закінчуючи високопосадовцями найвищого рангу та від пересічного християнина до єпископату знайде щось корисне і практичне для себе».

Духовний отець підвів до того, що вчення Церкви про спільну відповідальність за Боже створіння – природу, яке в доступний спосіб подає в енцикліці Папа Франциск, – це та правда, яка не залишає ні для кого місця для маневрів втечі від цієї відповідальності.

На закінчення презентації енцикліки о. Володимир наголосив, що її поява саме в цей, а не інший час, – це адекватна відповідь Церкви на виклики, що виникають у сучасному світі, і що її поява буде виправданою, коли «вчення Папи Франциска плавно перейде зі сторінок цього документа в голови і серця кожного з нас, уприсутнюючи Царство Боже “вже тут і тепер”».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next