АКТУАЛЬНО

В Івано-Франківській архиєпархії засновано Золоті книги тверезості

Понеділок, 12 березня 2012, 11:04
З благословення Архиєпископа і Митрополита Володимира (Війтишина) і за сприяння голови комісії «Душпастирська місія у сфері охорони здоров’я» ієрея Руслана П’ясти в парафіях Івано-Франківської архиєпархії заведено Золоті книги тверезості.
З благословення Архиєпископа і Митрополита Володимира (Війтишина) і за сприяння голови комісії «Душпастирська місія у сфері охорони здоров’я» ієрея Руслана П’ясти в парафіях Івано-Франківської архиєпархії заведено Золоті книги тверезості. Зокрема, така книга була започаткована в церкві Різдва Пресвятої Богородиці м. Івано-Франківська з ініціативи прот. Михайла Клапківа, пароха. Розпочалися урочистості Божественною Літургією в намірі зцілення залежних від алкоголю осіб та виголошена проповідь щодо значення плекання чесноти тверезості християнського життя. Відтак відбулося започаткування Золотої книги тверезості. Книги були заведені також у парафії Святого Миколая с. Фрага Черченського протопресвітеріату та в парафії с. Залуква Галицького протопресвітеріату. Започаткування книг супроводять місії, які провадить ієрей Руслан П’яста.  

Ієрей Юрій Трухан,
прес-секретар Івано-Франківської архиєпархії

Довідка: Що таке Золота книга тверезості? Історія Золотої книги тверезості бере свій початок в ХІХ столітті, коли український народ на теренах сучасної Західної України розпочав боротьбу проти пияцтва. Митрополит Йосиф Сембратович (1821-1900) виступив ініціатором заснування таких книг у греко-католицьких парафіях. Він заохочував вірних до боротьби з пияцтвом через складення присяги тверезості і засвідчення цього духовного подвигу власноручним записом у книзі. Сьогодні Золота книга тверезості - це благословенна духовним проводом Церкви духовна зброя проти гріха пияцтва, велика поміч для визволення з хвороби алкогольної залежності. Навіщо складати присягу в Золоту книгу тверезості? Кожен християнин, який є вільним від алкогольної залежності, може відмовитися від споживання алкоголю в намірі зцілення близької залежної особи або кількох осіб. Оскільки ця недуга вражає духовну сферу, то і жертва відмови від споживання алкоголю є цінною в очах Бога. Християнин, добровільно відмовляючись від споживання алкоголю, через таку жертву засвідчує перед Богом, що справді вболіває за поневолену духом пияцтва людину і з любові до неї бере на себе терпіння в намірі, щоб Господь прийняв жертву і дарував зцілюючу силу хворій людині. Як складати присягу в Золоту книгу тверезості? Помолившись до Святого Духа молитву «Царю Небесний», потрібно прочитати слова присяги відречення від алкоголю. Текст присяги вміщений на другій сторінці книги. Читаючи присягу, слід вказати своє ім’я, на скільки часу складається присяга (тривалість відмови від алкоголю вибирається на власний розсуд: декілька місяців, півроку, рік тощо), та зробити намір, за кого складаємо цю жертву, тобто пригадати і на ім'я назвати особу або осіб, для яких просимо благодать зцілення. Після цього слід вписати в книгу порядковий номер, ім’я та прізвище, часовий термін складення присяги та ім’я або імена тих, за кого складаємо присягу. У визначений день місяця (дату можна дізнатися в пароха) в храмі відбувається Богослужіння в намірі зцілення залежних від алкоголю та за членів їхніх родин. Під час Богослужіння священнослужитель бере Золоту книгу тверезості на престол і молиться за зцілення всіх, чиї імена вписані до книги.
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next