АКТУАЛЬНО

«Вчинок Константинополя зруйнував певні схеми екуменічного діалогу з часів холодної війни», — Глава УГКЦ

Середа, 17 жовтня 2018, 20:23
Cхеми екуменічного діалогу, що існували з часів холодної війни, за яких привілейованим співрозмовником вважалася Православна Церква Московського патріархату, після вчинку Константинополя слід переосмислити.

Таку думку висловив Блаженніший Святослав в інтерв’ю англомовному виданню ватиканських подій «CRUX». 

«Досі екуменічний діалог між Католицькою Церквою та православним світом сприймався крізь призму політики «Остполітік» та через стосунки Москви і Ватикану. Тепер потрібно переосмислити не лише спосіб ведення цього діалогу, а й оновити саму концепцію екуменічного діалогу з урахуванням того, що є інші представники православ'я», — вважає Блаженніший Святослав.

«Ми, католики, часто проектували на православний світ суто католицьку церковну модель. Не існує єдиного православ'я на зразок однієї Католицької Церкви. Існують локальні Православні Церкви. Вважати одну з цих Церков ексклюзивним представником православного світу є великою помилкою. Я думаю, що той, кого дійсно можна вважати першим серед Православних Церков, згідно з православними канонами, є Константинопольський Патріарх, тому що він є першим серед рівних», — наголосив Глава УГКЦ.

При цьому він зазначив, що рішення Константинополя започаткує новий період в історії Вселенської Церкви. «Він буде нелегким, але цікавим і, безумовно, натхненним Святим Духом», — додав він.

Фото з архіву, зроблене під час поїздки делегації УГКЦ до древнього Константинополя

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next