АКТУАЛЬНО

Вечір пам’яті патріарха Йосифа Сліпого відбувся в Яворові на Львівщині

Середа, 08 липня 2015, 14:12
5 липня 2015 року в міському Народному домі міста Яворів, що на Львівщині, відбувся літературно-музичний вечір, присвячений 70-річчю першого ув’язнення патріарха Йосифа Сліпого.

Отець Степан Кобасяр, декан Яворівського деканату УГКЦ, розпочав зустріч молитвою, відтак у короткому слові наголосив, наскільки важливим є вивчати спадщину двох будівничих нашої Церкви: митрополита Андрея Шептицького (земляка яворівчан, що народився неподалік у Прилбичах) та кардинала Йосифа Сліпого.

Орест Гнип, Голова Яворівської районної державної адміністрації, підкреслив, що згідно із заповітом Йосифа Сліпого, треба видавати, а читач знайдеться, треба будувати, бо як буде хата, то прийдуть люди, треба поширювати знання, бо вони знайдуть вдячний ґрунт, на якому проростуть.

Вечір памяті патріарха Йосифа Сліпого став подією для міста, попри сезон відпусток та спекотну погоду. В.о. Міського голови Яворова Павло Бакунець, активний суспільний діяч і багатолітній учасник міської самодіяльності, був одним з організаторів пам’ятного вечора у щойно відремонтованому міському Народному домі і запропонував продовжити започатковану співпрацю з товариством «Свята Софія».

На вечорі з доповіддю про життя і діяльність патріарха Сліпого виступила Людмила Бублик, прес-секретар Представництва в Україні Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США. З подякою за проваджену значну наукову роботу зі збирання усних свідчень про патріарха Йосифа Сліпого, від імені о.Марка Семегена, президента товариства «Свята Софія» в Римі, вона передала Євгену Луню, науковцю Інституту народознавства Національної академії наук України, пам’ятну медаль, випущену до 30-х роковин відходу у вічність патріарха Сліпого. Л. Бублик від імені Релігійного товариства «Свята Софія» США передала комплекти видань Товариства (Антологія поезій, присвячених патріархові, «Серця живе джерело» та «Шлях у безсмертя» - книжка, в якій зібрано матеріали про смерть і похорон Йосифа Сліпого) отцю-декану, Голові РДА, та для бібліотеки міського Народного дому, яка починає формуватися. До речі, організатори виставили в рамках заходу підбірку видань, присвячених патріархові, що викликала зацікавлення гостей.

Науковець Євген Луньо поділився з присутніми спогадами Богдана Когута, уродженця селища Немирів, політвязня, співкамерника Йосифа Сліпого, якому довелося сидіти разом з ув’язненим митрополитом протягом майже місяця у пересильній в’язниці в Золочеві. Він розповів, яким був патріарх у тяжкому щоденному житті в’язня, як підтримував і зміцнював людей, не тільки вірних УГКЦ, в страшних умовах совєцької каральної системи.

Присутні переглянули документальний фільм «Патріарх. Життя Йосифа Сліпого» та презентацію «Життєвими шляхами Йосифа Сліпого» в супроводі гри на фортепіано юного піаніста Тараса Пелиня.

Місцевий поет і активний громадський діяч Петро Іванець продекламував свою поезію про Йосифа Сліпого, яку він написав після прочитання «Заповіту» патріарха, а також поділився ще одним своїм твором, який, за його словами, стосується всіх таких же «безумців», яким був Йосиф Сліпий.

Чудове мистецьке оформлення вечора з великим ентузіазмом зробили самодіяльні мистецькі колективи міського Народного дому Яворова.

Прес-служба товариства «Свята Софія»

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next