АКТУАЛЬНО

«Великий піст – час, щоби поглянути навкруги і побачити всіх, хто потребує нашої допомоги», – митрополит Володимир Війтишин

Понеділок, 15 березня 2021, 12:18
Інколи слово розради, потіхи у смутку чи тривозі є ціннішим за великі суми матеріальних пожертв. Особливо у час пандемії, яку ми не можемо подолати, погляньмо навкруги і побачмо усіх, хто потребує нашої допомоги.

Неважливо як ми проявимо її: будучи волонтером, жертвуючи свій вільний час для соціального служіння хворим у лікарні, бідним, сиротам чи нашим солдатам на передовій, які вже який рік стримують ворога і готові навіть віддати своє життя задля нас. У цій притчі, яку ми чуємо не раз і знаємо дуже добре її зміст, Христос закликає кожного з нас бути ближнім: «Іди і ти роби так само» (Лк. 10, 37).

Такими словами звернувся архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин у своєму Пастирському листі на Великий піст 2021 р. до вірних та духовенства митрополії.

Свій лист митрополит Володимир розпочав із цитати Євангелія від Матея: «Уважайте добре, щоб ви не чинили ваших добрих учинків перед людьми, які бачили б вас, а то не матимете нагороди в Отця вашого, що на небі» (Мт. 6:1).

«З ласки Господньої вступаємо в особливий період нашого життя – Великий піст, який має на меті приготувати нас до найбільшого свята – Христового Воскресіння. У Святому Письмі неодноразово бачимо приклад того, що людина готується до зустрічі з Господом протягом певного часу, сорок днів. Чому саме в такий спосіб? Людині потрібно зупинитися у своїх буденних клопотах, застановитися, відірвати погляд від землі і поглянути на Небо», - каже Митрополит.

На його думку, піст, молитва, милостиня є те, що покликане допомогти нам наблизитись до Господа.

«Цей час, в який вступаємо усією нашою Церквою, є шансом оцінити власне життя, щоб змінити своє серце так, як це зробив молодший брат у євангельській притчі про блудного сина: «Встану та й піду до батька мого і скажу йому: Отче, я прогрішився проти неба і проти тебе… Прийми мене як одного з твоїх наймитів» (Лк. 15, 18-19). Від нас потрібно зовсім мало: встати, зробити рішучий крок і визнати всі свої провини у святому таїнстві Покаяння. Зараз якраз час для такого справжнього покаяння. І таким чином ми зігріємося теплом Божого милосердя і оживемо для Неба», - переконаний архиєрей.

«У час Великого посту присвячуймо більше часу спілкуванню з Богом, шукаймо Його у молитві, пізнаваймо Його через Слово – Святе Письмо і таким чином зможемо розпізнати Його волю щодо себе. Не занедбуймо щодня чи принаймні щотижня зібратися у колі сім’ї, у молитовній групі при парафії, щоб читати, роздумувати та молитися Словом Божим, адже «чоловік житиме не самим хлібом, а кожним словом, що виходить з уст Божих» (Мт. 4, 4)», - йдеться у листі.

Митрополит Володимир також пригадує, що ще одним добрим ділом є милостиня чи діла милосердя. І не завжди, як вважає владика, така допомога повинна бути матеріальною. Інколи слово розради, потіхи у смутку чи тривозі є ціннішим за великі суми пожертв.

На завершення свого Пастирського листа, архиєрей закликає з відвагою вступити в цей благословенний час Великого посту: «Пройдімо цей «тест добра», яким є Великий піст, з гідністю дітей Божих, зростаючи у чеснотах і святості. Стараймося зосередитись на безмежній Божій любові і дивитися поглядом Ісуса Христа не на вчинки людини, а на серце кожного, хто є поруч. Просімо Пречисту Діву Марію та святого Йосифа допомоги гідно і з вдячністю пройти шлях Великого посту до світлого Христового Воскресіння».

Департамент інформації УГКЦ за матеріалами http://ugcc.if.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next