АКТУАЛЬНО

Великий різдвяний концерт «NOEL» об’єднав у прославі народженого Спасителя сотні львів’ян та гостей міста

Вівторок, 28 січня 2020, 13:53
24 січня у Львові вже вдруге відбувся спільний різдвяний концерт «NOEL». Організатори дійства: гурт «Lux Mundi», римо-католицька парафія Святого Івана Павла ІІ м. Львів-Сокільники, християнський гурт «Кана», великий збірний оркестр та хор Тезе-Львів, що діє при Молодіжній комісії Львівської архиєпархії УГКЦ.

Загалом близько сотні музикантів одночасно виступили  на одній сцені, виконавши всім відомі та маловідомі колядки і різдвяні пісні з усього світу. Впродовж усього дійства поруч з артистами була присутня «Пресвята родина».

«Як Никодим почув від Ісуса: «Тобі треба заново народитись», так мені здається, що сьогодні нам, християнам, треба заново народитися у Святому Дусі. Сьогодні ми всі є різні, але ми разом збираємося, щоб прославляти Бога, щоб, колядуючи, відчути Божу присутність і Його любов. Ми є спраглі Бога. Сьогодні Бог дає нам світло. Бо «так Бог полюбив світ, що дав Сина свого єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне. Тому бажаю, щоб не тільки ті, хто буде співати чи акомпанувати різними інструментами, але щоб усі ми, тут присутні, досвідчили Божу любов, яку ми шукаємо, якої ми є спраглі сьогодні. Просімо Божого благословення і присутності Бога», – такими словами всіх присутніх привітав Едвард Кава, єпископ-помічник Львівської архидієцезії РКЦ, уділивши Боже благословення.

«Цей концерт був особливий для нас. Передусім тим, що ми змінили трішки формат, і заграли ще більше цікавих творів. Деякі з них звучали вперше українською. Також до нас долучилися особливі гості, зокрема гурт КАНА, які підтримали нас, і допомогли у проведенні цього дійства. А особливо вразили нас глядачі, ми ніколи б не подумали що матимемо вісімсот п’ятдесят глядачів на нашому концерті, це справді нас вражає і надихає до праці. Бо коли ми бачимо плоди, і зацікавленість публіки, то з`являється більше бажання до праці. Унікальністю цього концерту були наші гості: дитячий хор "Надія", який тішив нас дитячими голосами та усмішки, також семінарист Франческо з Мексики, який заспівав Feliz Navidad мовою оригіналу і прекрасні Йосиф та Марія з Дитятком Ісус, які перебували на сцені разом з музикантами, це додавало життя цьому концерту. NOEL 2021 – буде! Ми хочемо кожного року ставати кращими, думаю це видно у порівняннях двох концертів . Наступного року плануємо оживити більше українських різдвяних творів, адже є багато забутих, тому ми можемо дати їм нове дихання і зробити їх у цікавій обробці», – поділився враженнями і планами на майбутнє ініціатор концерту Павло Ковальчук.

«Такі концерти – це чудовий приклад того, що християнство живе, що воно сучасне і актуальне як ніколи. Музика, яка близька молоді, велика кількість тієї ж молоді на сцені, які творять цю музику і проживають кожне слово – це великий приклад того, що ти не сам у своїй вірі. І це надихає! І, може, змушує когось подумати – ЧОМУ? Чому люди безкорисливо дарують свій час, з’їжджаючись з різних куточків України, щоб співати про Бога?! Тому що це для Нього. Чим для мене є концерт? Чесно?! Здійснення нереальної мрії. Адже не кожен диригент має змогу брати участь у такому дійстві. Тим паче – на славу Божу. А в мене завжди було шалене прагнення власне такого самовираження в творчості. Але виглядало це нездійсненним. Де знайти стільки людей на одній хвилі, зі спільною метою, стільки коштів, щоб це реалізувати?.. Виглядало справді нездійсненним для юної мрійниці. Але переконуюся, що якщо стараєшся йти за Ним, то твої мрії завжди збігаються з Його планами», – зазначила Анастасія Щирба, диригент хору «Тезе-Львів», що діє при Молодіжній комісії Львівської архиєпархії УГКЦ.

«Велика Різдвяна містерія «NOEL» –  це не просто концерт. Це дійство, яке за допомогою музики пригадало нам про народження Спасителя. Цю подію слід сприймати не як одноразову «історичну», тобто Христос народився раз і все, а таку, в якій Він «рождається» у кожному з нас повсякчас. Містерія «NOEL» вже стала невеличкою традицією для мене. Цей концерт я відвідую вдруге та щоразу відкриваю для себе містерію Різдва. Враження просто неймовірні… це нелегка справа зробити таке дійство, тому дякую всім, хто долучився, щоб подарувати нам цю містерію», – поділився враженнями на своїй фейсбук-сторінці Ігор Потерейко, учасник концерту.

Насамкінець  концерту всі присутні  гучно і дзвінко спільно колядували традиційні українські колядки.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://velychlviv.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next