АКТУАЛЬНО

Верховний Суд відхилив позов п. Романа Планчака до членів Синоду Єпископів КГВА

Середа, 08 грудня 2021, 14:05
Постанова Верховного Суду від 12 жовтня 2021 року набрала законної сили з моменту її прийняття. Вона є остаточною та оскарженню не підлягає.

З метою інформування вірних та запобігання розповсюдженню псевдооб’явлень Галини Баран (у монашестві с. Марії) 27 квітня 2017 року Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства оприлюднив відповідну Заяву, у якій, зокрема, було сказано: «Тож прагнемо повідомити духовенство, монашество і мирян нашої Церкви, що ці "об’явлення" суперечать вірі та навчанню Церкви і монашій традиції. Застерігаємо всіх вірних від їх використання для особистого духовного життя чи передавання іншим».

З приводу цієї Заяви колишній ієромонах Антоній-Григорій (Роман Планчак) звернувся до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з позовом до членів Синоду Єпископів КГВА про захист честі, гідності і ділової репутації, вимагаючи визнати недостовірною інформацію, що містилася в Заяві Синоду. Після розгляду справи суд не задовільнив цього позову і п. Роман Планчак подав апеляцію до Тернопільського апеляційного суду, який після відповідного розгляду також її відхилив. Після цього він звернувся із касаційною скаргою до Верховного Суду. Колегія суддів дійшла висновку про залишення касаційної скарги без задоволення. Постанова Верховного Суду від 12 жовтня 2021 року набрала законної сили з моменту її прийняття. Вона є остаточною та оскарженню не підлягає.

Варто пригадати, що 26 березня 2021 року було подано до загального відома, що на колишнього ієрм. Антонія-Григорія (Планчака) накладена кара позбавлення клірицького стану, згідно з якою йому заборонено виконувати священниче служіння: «Він не може служити Божественну Літургію, звершувати таїнства, зокрема хрестити, вінчати і сповідати вірних, здійснювати будь-що, що може виконувати священнослужитель. Якщо б священник, позбавлений клірицького стану, звершував вінчання чи сповідь, то вони будуть не тільки незаконні, а й недійсні, тобто не будуть мати жодного наслідку. Колишньому ієромонаху Антонію-Григорію заборонено служити будь-які богослужіння в храмі чи поза ним, у тому числі звершувати будь-які прилюдні моління за хворих, екзорцизми чи подібні молитви. Він не може називати себе греко-католицьким монахом чи священником, бо згідно із канонічними нормами він прирівнюється до мирянина».

Таким чином ми ще раз закликаємо вірних, щоб не зверталися до п. Романа Планчака у справах, що стосуються духовного і священничого служіння.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next