АКТУАЛЬНО

Викладачка УКУ Галина Теслюк увійшла до Управи Європейської Асоціації жінок дослідниць богослов’я

П'ятниця, 03 вересня 2021, 19:30
Галина Теслюк, доцентка кафедри біблійних наук Філософсько-богословського факультету УКУ стала віцепрезиденткою Європейської Асоціації жінок дослідниць богослов’я на 2021-2031 роки. Разом з іншими членами Управи Галина Теслюк була обраною під час генерального засідання Асоціації в Інсбруку (Австрія), яке відбулося у онлайн та офлайн форматах.

Віцепрезидентка Європейської Асоціації жінок дослідниць богослов’я Галина Теслюк (друга зліва) із членкинями товариства

Європейська асоціація жінок дослідниць богослов’я (ESWTR – European Society of Women in Theological Research) – це мережа жінок, які займаються академічними дослідженнями в галузі богослов’я та релігієзнавства. Товариство проводить міжнародні конференції кожні два роки для обговорення актуальних тем крізь призму феміністичного богослов’я. Зараз у складі Асоціації 598 членкинь з усього світу, 5 з них – українки зі Львова та Українського католицького університету.

Вперше про Європейську асоціацію жінок-богословів  Галина Теслюк дізналася у 2014 році від гостьової викладачки УКУ Гелен Зордрагер (Heleen Zorgdrager). Тоді вона запропонувала їй разом з Орисею Білою, завідувачкою кафедри філософії УКУ створити українську секцію. 

«Спочатку була створена українсько-російська секція, але згодом кожен пішов своїм шляхом. У 2015 році я взяла участь у міжнародній конференції від Європейської Асоціації жінок-богословів, яка відбулася на острові Крит (Греція). Там познайомилася з іншими учасницями товариства і та дізналася більше про їхню діяльність. У 2018 році ми організували регіональну конференцію у Львові. Тоді до нас приїхало близько 70-ти учасниць зі Словенії, Хорватії, Боснії та Герцеговини, Росії, Польщі, Литви, Латвії, Чехії і навіть Південного Судану. Для мене було важливо, щоб вони побачили, як у нас жінки дають собі раду в релігійному контексті. І членкині товариства побачили, що ми університет, який діяльний, має свою думку і академічну культуру. Це стало для наших гостей відкриттям, адже до того вони мало знали або й зовсім не знали, що в нас відбувається у релігійній сфері зокрема та у суспільно-політичній загалом», – розповідає Галина Теслюк.

Після активної участі у конференціях, які товариство проводить щороку, Галині Теслюк запропонували провести міжнародну конференцію у 2023 році у Львові. Українська секція запропонувала тему: «Жінки, трансгуманізм, релігійна ідентичність». 

«Порадившись із місцевими членкинями, я погодилась на цю пропозицію. І от нещодавно їздила в Інсбрук на засідання Управи Європейської Асоціації жінок-богословів, де ми приймали рішення про роботу на наступні два роки. Попередньо мене запитали, чи готова я долучитися до роботи Управи, тому в дорогу я збиралася як кандидатка на посаду віцепрезидентки Європейської асоціації жінок-богословів. Про своє обрання я не знала до останнього, адже рішення приймали через обговорення та голосування під час генеральної зустрічі», – ділиться Галина Теслюк.

Серед обов’язків новопризначеної віцепрезидентки: співуправління товариством, комунікація про майбутні події, представлення офіційної позиції від жінок-богословів, а також проведення міжнародної конференції у Львові, що передбачає фандрейзинг і пошук доповідачів для висвітлення теми.

На цій конференції членкині обговорять феномен трансгуманізму, що став проблемою Західної Європи і країн високого економічного розвитку, і поволі крокує в Україну. Йдеться про застосування сучасних технологій для покращення фізичного життя людини. 

«Прихильники цієї течії вірять, що за допомогою науково-технічного прогресу можна досягти безсмертя, що за допомогою технічних засобів чи втручання у генетику людини можна вдосконалювати людську природу. Трансгуманізм породжує чимало етичних питань, зокрема щодо релігійної ідентичності. Тому ми повинні бути освіченими і розуміти, які віяння до нас наближаються та як ми можемо відповідати на ці виклики», – додає викладачка УКУ, віцепрезидентка Європейської асоціації жінок-богословів Галина Теслюк.

Довідка.

Галина Теслюк – кандидатка наук з богослов’я, доцентка кафедри біблійних наук Філософсько-богословського факультету, керівниця Центру союзу українок Америки з жіночих студій в УКУ, віцепрезидентка Європейської асоціації жінок-богословів, докторантка Каліфорнійського університету в Берклі і Консорціуму вищих богословських студій, США. Має досвід викладання в університетах США, Чехії, Нідерландів. Викладає ряд курсів із Старого Завіту, а також міждисциплінарні: Біблія і тілесність, Біблійні жінки, їхні історії та рецепція в культурі. Авторка численних публікацій з біблістики.

ucu.edu.ua


ТЕГИ: УКУ
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next