АКТУАЛЬНО

Викладачі УКУ ознайомилися із системою освіти в Канаді

Вівторок, 18 червня 2019, 14:25
Українська католицька освітня фундація організувала і фінансово підтримала приїзд до Канади керівника і викладачів Школи української мови та культури Українського католицького університету у Львові – Назара Данилківа, Ксенії Бородін та Мар’яни Бурак.

Метою поїздки було ознайомлення викладачів УКУ із системою освіти в Канаді та з детальним розглядом вивчення української мови в системі двомовних шкіл провінцій Альберти, Манітоби і Саскачевану.

Під час візиту до Канади разом із керівником розвитку Української католицької освітньої фундації (UCEF) Олегом Водовозом, делегація відвідала університет міста Торонто (UFT), де мала зустріч із професором Максимом Тарнавським, отцем доктором Петром Ґаладзою. У Школі святого Йосафата у Торонто делегати мали нагоду познайомитися з директором школи пані Ледою Остафійчук, вчителькою української мови пані Олею Захарків.

Цікава зустріч відбулася в Інституті святого Володимира з директоркою культурних програм пані Лідією Смілкою та адміністратором і викладачем української мови Інституту святого Володимира Андрієм Цимбалом.

В Едмонтоні група відвідала Школу святого Мартина та святого Матея, зустрілася з керівником відділу міжнародних відносин МcEvans University пані Кімберлі Говард.

Радниця Міністерства освіти Альберти з українських питань пані Наталія Наявко організувала зустрічі гостей з України з координаторами міжнародних програм Намаг Сеґура, Браян Маршал і Мелоді Костюк. Там представники Школи української мови та культури мали презентацію своїх програм, після чого йшлося про співпрацю і можливість обміну викладачів двомовних шкіл Альберти з викладачами Школи української мови та культури УКУ.

В Едмонтоні делегація мала важливу зустріч з єпископом Української Греко-Католицької Церкви Давидом Мотюком, канцлером єпархії отцем Стефаном Войцехівським, із заступником директора Школи святого Матея пані Анною Фіакла та з заступником директора Школи святого Мартина пані Таммі Мисків.

На основі підручника з вивчення української мови через релігію, який тридцять років тому розробив отець Стефан Войцехівський,  викладачі Школи створили комплекс «Вірю, надіюся, люблю», до якого увійшли підручник, читанка, книга вчителя, аудіо, відео, мультиплікації та плакати для учнів першого класу двомовних програм загальноосвітніх католицьких шкіл Канади. Такий Комплекс передбачає розробку підручників української мови від першого до шостого класу.

Ще одне представлення проєктів Школи було проведено для членів Ради дирекції Організації сприяння розвитку української освіти в Альберті (AFUES), які виявили своє зацікавлення у співпраці і передали до УКОФ 3000 американських доларів на проект «Вірю, надіюся, люблю».

Делегатам від УКУ також вдалося познайомитися з парафіянами українських церков Торонто, Едмонтону та Вінніпегу.

«Нам було корисно дізнатися, як в Канаді популяризують українську мову культуру і літературу. Ми також довідалися про особисту мотивацію, стипендійні програми та заохочення студентів до вивчення української мови. Багато викладачів використовують у своїй роботі наші підручники з серії «Яблуко», тож ми могли почути їхні відгуки та побажання», - зазначила автор і розробник підручника для вивчення Української мови «Яблуко» і академічний директор Школи української мови і культури пані Мар’яна Бурак.

Викладач Школи української мови і культури Ксенія Бородін сказала: «Ми змогли не лише відвідати уроки української мови в різних класах, поспілкуватися з учителями, представниками батьківського комітету та дирекцією, а й провести урок на основі власних матеріалів. Нам бракувало знань про методи навчання, організацію навчально-виховного процесу та інші важливі дані, завдяки яким ми укладемо матеріали у найоптимальніший спосіб, звичний для канадських вчителів і дітей».

Своїми враженнями поділився і керівник Школи української мови та культури Українського католицького університету у Львові, Назар Данилків: «Кожна зустріч була особлива, завжди натхненна і цікава. Ми багато дізналися про роботу шкіл та університетів Канади, яка значно відрізняється від української системи. Приємно було бачити випускників нашої Школи, які тепер пропагують Україну в Канаді. Сподіваємося, що налагоджена співпраця принесе свої плоди обабіч океану. Особливо насиченими виявилися три дні на Всеканадській конференції українських освітян  (National Conference for Ukr Educators), протягом яких ми мали змогу почути багато цікавих та корисних доповідей канадських освітян, які розповідали про інтерактивні та нестандартні методи навчання, способи представлення української культури у світовому контексті, обговорювали навчальні матеріали та розробки. На конференції ми багато дізналися про стан української освіти в Канаді».

«Українськa католицька освітня фундація протягом двадцяти років підтримує освітні проекти УКУ (стипендії, публікації, професорські ґранти, обмін студентів між університетами Канади та УКУ, гостьові лекції, науково-дослідницькі проекти). Цього року Фундація повністю фінансує літню англомовну школу для трьохсот студентів УКУ. Ви також можете підтримати будь-який проект УКУ, включно з проектом «Вірю, надіюся, люблю», чи заснувати студентську стипендію через УКОФ», - каже керівник розвитку Української католицької освітньої фундації (UCEF) Олег Водовіз.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ucu.edu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next