АКТУАЛЬНО

Викладачі УКУ взяли участь у міжнародній програмі «Багатоликість європейського католицизму» у Швеції

Середа, 27 лютого 2019, 12:56
Минулого тижня два викладачі філософсько-богословського факультету Українського католицького університету о. д-р Олег Кіндій та д-р Ігор Василишин на запрошення своїх колег з університету м. Люнд у Швеції взяли участь у міжнародній програмі «Багатоликість європейського католицизму» в рамках програми Центру богословських та релігійних студій і Центру Європейських та релігійних студій Люндського університету.

У середу, 20 лютого, отець доктор Олег Кіндій виступив із змістовною лекцією на тему «Досвід мучеництва і переслідування у радянський період та сучасне відродження Католицьких Церков в Україні», супроводжуючи свою промову показом слайдів, тісно пов’язаних із цією темою. Завдяки цьому виступові багато шведських слухачів заново відкрили для себе Україну, Українську Греко-Католицьку Церкву та її новітню історію.

У четвер, 21 лютого, доктор Ігор Василишин провів цікавий семінар на тему «Особисті свідчення досвіду участі у підпільних богослужіннях в період катакомбної Церкви до моменту її легалізації у 1989 році», продемонструвавши учасникам цього заходу численні фотографії різних літургійних (друкованих та рукописних) видань і копії самвидаву, якими користувалися священики і вірні у період підпілля УГКЦ. Він зупинився також на розповідях про найвідоміших єпископів-мучеників підпільної УГКЦ, яких особисто знав, відзначивши колосальну роль західних ЗМІ у відродженні свободи усіх конфесій в Україні та у сприянні слухачам, котрі опинилися за залізною завісою в часи комуністичних переслідувань у СРСР щодо отримання правдивої інформації про Церкви та релігійні організації у світі.

Під час дискусії доповідач зазначив про те, що незважаючи на цілковите позбавлення свого легального статусу під час комуністичного періоду, УГКЦ нині відродилася і розвивається як найчисленніша церква у Західному регіоні України.

Українські викладачі були приємно вражені гостинністю шведів, їхньою толерантністю та готовністю допомогти. Докторант університету Ришард Бобрович і професор Стефан Боргегаммар  провели для українських гостей екскурсію своїм закладом.

Отець Олег та пан Ігор мали честь відвідати родинний дім відомого професора богослов’я світового рівня, учасника міжнародної богословської комісії Римо-Католицької Церкви та давнього друга УКУ Гьоста Галлонстен, який запросив їх до себе на вечерю, щоб у невимушеній дружній обстановці поговорити про різні актуальні проблеми сьогодення та накреслити плани на співпрацю у майбутньому між Люндським університетом та УКУ.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://theological.ucu.edu.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next