АКТУАЛЬНО

Випускниця УКУ Богдана Рущак захистила докторську дисертацію в Папському університеті

Понеділок, 14 грудня 2020, 10:42
9 грудня 2020 року у зумі випускниця УКУ Богдана Рущак захистила докторську дисертацію в Папському салезіанському університеті (м. Рим). Тема роботи – «Висвітлення Євромайдану в інтернет-виданні "КиївПост". Текстовий аналіз згідно теорії соціальних уявлень Сержа Московічі».

У своїй докторській праці кандидатка досліджувала Євромайдан з точки зору комунікативної події. «Ми вивчали та аналізували соціальне представлення протесту через низку комунікативних механізмів, які описані в теорії соціальних уявлень. Наприклад, було досліджено та обгрунтовано, як комунікативні механізми трансформуються у соціальні уявлення протесту і яким чином представлені. Навіть більше, ми використовували Lexico3 –  французьке програмне забезпечення для автоматичного аналізу тексту, яке включає основні функції статистичного лексикометричного аналізу. Ми зібрали 100 статей, які містили ключове слово “Євромайдан”, і використовували Lexico3 для інтерпретації даних», –зазначає Богдана Рущак.

Дослідження складається із двох частин: теоретичної – комплексне вивчення теорії соціальних уявлень, зокрема роль комунікації та емпіричної  – аналіз соціальних уявлень Євромайдану, а саме основні теми, протагоністи, назви, емоції, метафори та антиномії як висвітлювало інтернет видання «КиївПост».

Науковим керівником докторської дисертації був професор Еміро Чепеда, відомий фахівець в галузі соціальних комунікацій.

Над дослідженням, яке присвячено пам'яті Героїв Небесної сотні, кандидатка працювала п'ять років. «Український народ заплатив високу ціну за європейські цінності – жорстоке, насильницьке, криваве придушення протестувальників та понад сотня вбитих людей. Ця ціна, підкреслює масштаби та демонструє важливість цієї реальності, а отже, це феномен, який вимагає всебічних, наукових та теоретичних досліджень», –  підкреслює Богдана Рущак.

Серед присутніх слухачів був митрополит Філадельфійський владика Борис Ґудзяк, митрополит Львівський Ігор Возьняк, а також апостольський екзарх для вірних українців-католиків візантійського обряду, які проживають в Італії, владика Діонісій Ляхович.

Захист пройшов блискуче, – комісія оцінила роботу «найвищим балом» – summa cum laude.

Повідомила Богдана Рущак


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next