АКТУАЛЬНО

Виставка «Молитва до митрополита. Софія» експонується у Новояворівську

П'ятниця, 24 травня 2019, 10:48
13 травня 2019 року колекція «СОФІЯ» покинула стіни Національного музею імені Андрея Шептицького у Львові і вирушила на Яворівщину.

У двох просторих залах Новояворівського міського краєзнавчого музею експозицію створили заслужений діяч мистецтв, генеральний директор національного музею у Львові імені Андрея Шептицького п. Ігор Кожан разом із куратором виставки, завідувачем відділу ХММ О. Кульчицької п. Любою Кость.

Дуже символічним є те, що виставка вирушила на Яворівщину саме у переддень 182-ї річниці від дня народження графині – 13 травня. У день відкриття експозиції учасники проекту та організатор і автор ідеї Олена Білоус вирушили до Прилбич, де разом із місцевим парохом о. Андрієм Стадницьким молилися у каплиці, у якій похована графиня Софія Шептицька. Також побачили каплицю в Тарнавиці (колишній Брухналь), де знаходиться костел Святої Трійці. У цьому храмі зберігалися образи, які намалювала графиня. На жаль, зараз костел занепадає.

А далі було урочисте відкриття виставки, яке благословив Єпископ-помічник Львівський Володимир Груца, і наповнив співом Народний вокальний ансамбль «Горлиця» під керівництвом п. Світлани Осташ. Теплим словом звернувся до всіх учасників і міський голова Новояворівська Василь Муравель, були цікаві доповіді низки доповідачів, а справжньою родзинкою дійства стало театралізоване дійство «Софія», в якому через листи графиня Софія Шептицька на коротку мить змогла бути трошки ближчою до нас.

Організатор і автор проекту «Молитва до митрополита. Софія» Олена Білоус разом з гостями, що чисельно прибули зі Львова, висловлює щиру подяку всім, хто долучився до відкриття виставки у Новояворівську, що триватиме у краєзнавчому музеї міста до 19 червня, а звідти далі помандрує музеями.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами velychlviv.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next