АКТУАЛЬНО

Виставку унікальних світлин відкрили на Філософсько-богословському факультеті УКУ

Середа, 06 березня 2019, 17:54
5 березня 2019 року у Львові, на Філософсько-богословському факультеті УКУ, відкрили виставку унікальних історичних фотографій. Подія відбулася з нагоди дев’яносторіччя заснування Богословської академії та двадцять п’ятої річниці її відновлення.

«Це заснування і, так би мовити, «друге народження» після тоталітарної епохи. І мені особливо приємно, бо  я маю честь належати до першого випуску відновленої Богословської академії. І то був доволі суперечливий час. Бо всі ми знали, де знаходиться історична будівля Богословської академії (наразі корпус ЛНУ імені Івана Франка) і водночас розпочинали будувати всі ці нові приміщення УКУ, чиєю предтечею була Богословська академія»,розповів декан Філософсько-богословського факультету УКУ отець Роман Завійський.

Презентована виставка світлин дає змогу кожному «помандрувати у минуле» і на власні очі побачити чим жили майбутні священики, які отримали освіту у стінах Львівської богословської академії. В експозицію увійшли фотографії, які відображають повсякденне життя семінаристів: їхнє навчання, відпочинок, є навіть документи з балами за освітні успіхи. Окрім того на світлинах  зафіксований храм Святого Духа у Львові. На жаль, цю святиню зруйнувала бомба під час Другої світової війни.

«Цікавий також шлях, яким унікальні фотодокументи потрапили до глядача, – зазначає  завідувач Музею патріарха Йосипа Сліпого при УКУ Ірина Коломиєць. – Доля тих семінаристів була надзвичайно різна. Останній випуск був у 44 році. А після того псевдособору почалося жорстоке переслідування нашої Церкви. Кожен визначав свою долю. Ті, хто хотів не  співпрацювати із режимним урядом, були приречені на переслідування. Дехто думав, що зможе перехитрувати цю державу і залишався на місцях. Ми маємо цю колекцію завдяки такому священику, який залишився на своєму місці і у своїй парохії, переконаний, що йому вдасться перехитрити ту владу. Це був отець Богдан Щур. І завдяки йому вдалося зберегти ці фотографії і кілька фотографій є від тих священиків, які перебували у підпіллі».

Виставку унікальних світлин можна оглянути у Львові, на Філософсько-богословському факультеті УКУ, за адресою Хуторівка, 35а.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://velychlviv.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next