АКТУАЛЬНО

«Приглядаючись до себе», – вийшло чергове число «Патріярхату»

Середа, 12 грудня 2018, 14:03
Християнинові приглядатися до себе слід щодня, може навіть щохвилини, звіряючись з Писанням і, звісно, релігійні часописи покликані до того, аби допомагати в цьому процесі всім і кожному.

У шостому номері «Патріярхату» приглядатимемось нашому розумінню взаємозв’язку багатства та віри через матеріали отця Петра Балога «Багатство і віра» та д-ра Зиновія Свереди «Від бідності до багатства і навпаки». Перша стаття – це, до певної міри, спростування усталеної останніми десятиліттями думки про залежність економічного добробуту від конфесійної приналежності. Автор розглядає радше залежність економічного успіху від широкої системи культури, а не виключно релігії, хоча значною мірою релігія теж має вплив і на культуру. З іншого боку, «базуючись на попередньому досвіді «безбожних економік», можна зробити вже деякі невтішні припущення» про майбутній добробут секуляризованого суспільства. Якщо отець Балог розглядає глобальний зв'язок віри і багатство, то д-р Зиновій Свереда дивиться на них «під мікроскопом» – аналізує причини бідності в конкретних людях, у світогляді, у моделях конкретних суспільств, у явищах тощо.

Далі, рубрика «Богослов’я» надає слово Джастінові Це – китайцю, який народився у Канаді, мешкав у США, був протестантом і став греко-католиком. Він розповідає історію особистого духовного пошуку в якому, врешті, відкрив свою глибинну ідентичність саме завдяки УГКЦ. До того ж, автор через осмислення проблеми уніатизму в науковому ключі розглядає питання ідентичності національних меншин: «Дослухаючись до порухів свого серця: азійсько-американський перехід від «уніатизму» до «взірцевої меншини»».

«Повертайтеся додому і розкажіть усім те, що Бог учинив вам», – таким гаслом і запрошенням стало завершення  проповіді-звернення Блаженнішого Патріарха Святослава до учасників ІІІ Всеукраїнського з’їзду мирян, котрі у перші вихідні листопада з’їхалися до Києва з різних єпархій УГКЦ. Хочемо, щоб це слово заохочення до більш повного здійснення свого священичого, пророчого і царського служіння, мали нагоду почути якомога більше вірних нашої Церкви, тому не оминаємо нагоди поширити його серед читачів «Патріярхату» – журналу мирян і для мирян.

«Інтелектуальне життя Церкви: сучасні виклики і відповіді на них» під такою назвою публікуємо інтерв’ю з отцем-доктором Богданом Прахом, ректором Українського католицького університету, про важливість освіти «приправленої» духовністю: «Як сказав владика Борис, один день в університеті без євангелізації – втрачений день. Ми стараємося, щоб жодний день не був втрачений. Нам це дуже потрібно, не тільки університету, а всьому суспільству. Ми взяли на себе виклик, розуміючи, що це фундамент для відродження нашої Церкви в Україні і в цілому здорового суспільства».

Дуже цікавою та різноплановою вдалась історична частина номеру. Отець д-р Атанасій МакВей детально змальовує історію становлення української греко-католицької спільноти і перипетії на шляху придбання катедрального храму у Великій Британії, присвячуючи цій темі матеріал «“Вже не у вигнанні”: катедра Пресвятої Родини відсвяткувала 50 років».

Віктор Чернов, учасник проекту «Врятуймо скарби разом», спрямованого на збереження та популяризацію національної спадщини представляє нам розповідь про «Втрачену зарваницьку святиню: історія чудотворної ікони Розп’яття Ісуса Христа», слід якої в час ІІ Світової війни загублено, проте, цілком випадкове віднайдення у 1997 році частини ризи цієї ікони відновлює теж і пам'ять про неї.

У цьому номері «Патріярхату» завершується цикл статей «Шлях до національного маніфесту: Греко-Католицька Церква і українське відродження в Галичині» Віктора Заславського. В останньому, шостому епізоді, автор наводить приклади того, як люди різних політичних поглядів все ж, прислужилися розвиткові української науки та культури, як свобода тих же поглядів, дозволяла тримати баланс і не підлягати «лінії партії».

«На берегах Дунаю: українська громада Будапешта» – короткий екскурс в життя української греко-католицької спільноти Будапешта завершує шостий номер «Патріярхату», але не завершує шляху нашої інформаційної мандрівки віхами історії та сьогодення Української Греко-Католицької Церкви.

Повідомила Ліда Мідик, заступник головного редактора


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next