АКТУАЛЬНО

Визначено переможців молодіжного Конкурсу соціальних проектів «Хочу! Можу! Зроблю!»

Понеділок, 31 серпня 2015, 17:54
На початку літа-2015 Комісія у справах молоді Української Греко-Католицької Церкви оголосила про пошуки ініціативної молоді, яка хоче змінити життя на краще, має ідею і знає, як її реалізувати. І така молодь зголосилася, тож час підсумувати!

Всеукраїнський конкурс соціальних проектів на отримання міні-грантів для парафіяльних громад УГКЦ організувала Патріарша Комісія у справах молоді Української Греко-Католицької Церкви за підтримки Благодійного фонду імені Митрополита Андрея Шептицького і Благодійного фонду «RENOVABIS» в рамках Соціальної ініціативи «То-Ся не зробить».

Мета Конкурсу – сприяти взаємодії між молоддю парафіяльних спільнот і підтримати їхні ініціативи для розвитку місцевих громад.

До 15 серпня на скриньку Конкурсу надійшло 68 проектів з найрізноманітніших куточків України: від Закарпаття до Луганщини, м. Києва до Херсонщини. Найбільше проектів стосувалися напрямку «екологія» (облаштування дитячих майданчиків при парафіях, облагородження скверів чи парків, де проводять своє дозвілля молодь, сім’ї). Спільно із спеціальним журі координаторам соціальної ініціативи «То-Ся не зробить» вдалося обрати 11 проектів-переможців, які й будуть профінансовані повністю або частково.

Обираючи проекти, журі конкурсу насамперед звертало увагу на те, яку цінність для конкретної парафії матиме втілення проекту, наскільки довгостроковим у перспективі стане такий проект (менше надавали перевагу одноденним заходам), справжність підтримки священика конкретної ініціативи та обґрунтованість кошторису, а також брали до уваги населений пункт, адже для досвідчених організацій чи для парафій у великих містах знайти фінансування все ж дещо простіше, ніж у далекому від міста невеличкому селі чи у нещодавно створеній парафії.

Переможці конкурсу «Хочу! Можу! Зроблю!»

№ з/п

Назва проекту

Напрямок проекту

Назва парафії УГКЦ

Керівник проекту

1

У пошуках талантів

ЯКІСНА ОСВІТА

парафія  Вознесінння Господнього в м. Дубно Рівненської обл. (Луцький екзархат УГКЦ)

о. Роман Бобесюк

2

Благоустрій території, облаштування дитячого майданчика і парку

ЕКОЛОГІЯ

парафія Святих Володимира і Ольгив с. Добротів
Надвірнянського р-ну Івано-Франківської обл.
 

Юрій Цюрак

3

Історична Справедливість

ЕКОЛОГІЯ

парафія Св. Миколая у м. Радехів Львівської обл. (Сокальсько-Жовківська єпархія, Радехівський деканат)

Ірина Бігун

4

Разом до успіху!

ЕКОЛОГІЯ

парафія Різдва Івана Хрестителя в с. Желдець
Камянка-Бузького р-ну Львівської обл.

Марія Зубейко

5

Екологічне навернення "Славен будь"

ЕКОЛОГІЯ

Парафії:
1. Свщмч. Йосафата,
2. Пресвятої Трійці,
3. Матері Божої Почаївської

у м. Кам'янець-Подільський Хмельницької обл.

Інна Ткач

6

Якісний відпочинок – щаслива сім'я

ЩАСЛИВА СІМ`Я

парафія святої Параскеви в с. Малий Полюхів Перемишлянського району, Львівської обл.

Юлія Бикова

7

Моя щаслива сім’я

ЩАСЛИВА СІМ`Я

1. парафія святого Андрея Первозванного в м. Калуш,
2. парафія Різдва Пресвятої Богородиці в м. Долина,
3. парафія святого Андрея Первозванного в м. Долина;
Івано-Франківської обл.
(Івано-Франківська архиєпархія УГКЦ)

Мар’яна Сурмей

8

Батьки і діти – спільна мова

ЩАСЛИВА СІМ`Я

парафія Покрову Пресвятої Богородиці, м. Вінниця

Ярослава Бондар

9

Міцна сім’я – щасливі діти

ЩАСЛИВА СІМ`Я

релігійна громада Архистратига Михаїла у селі Забужжя, Львівської обл. (Сокальський деканат, Сокальсько-Жовківська єпархія)

Світлана Коляда

10

Пізнавай місто на велосипеді

БЕЗПЕКА НА ДОРОГАХ

парафія св. Воскресіння в м. Жидачів Львівської обл.

Орест Гаврильчук

11

Безпека на дорогах залежить від кожного

БЕЗПЕКА НА ДОРОГАХ

1. парафія Свв. Безсрібників Косми і Дам’яна, смт. Гніздичів Львівської обл. (Жидачівський деканат, Стрийська Єпархія),

2. Монастир св. Герарда Львівської провінції чину Найсвятішого Ізбавителя, парафія Покрови Пресвятої Богородиці Стрийської Єпархії, смт. Гніздичів Львівської обл.

Мирослав Басник

 

Щодо проектів-переможців, то вони будуть втілюватися у 5 селах, 3 містечках і 3 більших містах Львівської, Івано-Франківської, Рівненської, Хмельницької та Вінницької областей. Для більшості ініціативних груп, проекти яких перемогли, участь у Конкурсі є першим досвідом подачі заявки, однак всі проекти буде втілювати молодь яка справді хоче здійснити конкретні зміни і готова особисто за них братися. Для того, щоб кожен проект був втілений, а його ініціатори почувалися впевнено, у вересні команда соціальної  ініціативи «То-Ся не зробить» проведе тренінги спеціально під потреби цих конкретних ініціатив.

«Було приємно отримати стільки заявок звідусіль, тішили й самі ідеї, описані учасниками. Хочемо підтримати кожного, хто подався, продовжувати свою діяльність і втілювати проекти. Цінним є сам факт активності молоді, її бажання щось робити і хай це бажання буде більше за будь-які перепони на шляху до  його втілення. Заохочую всіх конкурсантів подавати свої проекти на різноманітні гранти, яких зараз чимало, і обов’язково вірити у їх здійснення», – розповіла Дана Кушплер, керівник соціальної ініціативи «То-Ся не зробить».

Варто подякувати усім учасникам Конкурсу за їхню християнську і громадську активність у розвитку УГКЦ та розвитку своїх місцевих парафіяльних громад. Сьогодні, коли в державі відбуваються зміни, християни мають бути активними будівничими України. Дуже важливо, щоб в Україні розвивались молодіжні християнські рухи і спільноти,  потрібно залучати до них якомога більше людей, які ходять до церкви, але ще не є в спільноті, – зазначають організатори.

«Важлива спільна безкорислива праця людей, які живуть в одному населеному пункті для загального добра усієї місцевої громади. Проекти, які ми отримали показали, що в Україні є такі люди, їх багато, вони живуть і працюють в різних областях, але усі хочуть творити зміни для кращого життя в Україні», – сказав Олег Котис, координатор Конкурсу «Хочу! Можу! Зроблю!».

Прес-служба Комісії у справах молоді УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next