АКТУАЛЬНО

Владика Богдан (Дзюрах): «Дорога святості катехита зіткана зі щоденного і вірного науці Церкви виконання своїх завдань, навчання віри і її передавання»

Понеділок, 22 серпня 2016, 11:12
Дякую вам від імені нашої Церкви, єпископату і від себе особисто за те, що посвячуєте свій час, свої таланти і нерідко матеріальні засоби, щоб якнайкраще виконати це служіння, яке довірила вам Церква. Катехит насамперед є свідком милосердя. На практиці це означає, що він повинен регулярно і глибоко переживати досвід милосердя Божого в Таїнстві Покаяння і примирення.

Звернувся до катехитів владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, під час з’їзду катехитів з усієї України, приурочений 25-річчю легалізації УГКЦ і початку катехетичної діяльності в Україні. Захід відбувся в межах Всецерковної прощі до Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ в Києві.

Як зазначив єпископ, катехит також є вчителем милосердя.  «У цьому контексті особливої ваги набирає керигматична катехиза, яка не є сумою певних знань, що ми повинні передати учням, але ядерним і лаконічним проголошенням найсуттєвішого, що є в нашій вірі і від чого залежить усе християнське життя, – зазначив владика Богдан. –  Бо можна знати напам’ять усі Заповіді Божі, та якщо у свідомості й серці віруючої людини від малку не буде закарбоване оте послання про Божу любов, усі знання стануть даремними, бо ж "знання роздимає, а любов будує" (пор.: 1 Кор. 8, 1)».  

Другою школою Божого милосердя, на його думку, є Святі Таїнства: «Наше завдання – вчити тих, кого ми катехизуємо, так приступати до Святих Таїнств, щоб їхнє сприйняття Таїнства і їхнє переживання Таїнства було відповідним до їхнього віку, стану, життєвої ситуації, щоб у всіх обставинах свого щоденного буття вони могли відчути на собі Господню руку, яка зціляє». Тому після первинного керигматичного етапу в катехетичному служінні мусить обов’язково настати етап літургійної і містагогійної катехизи, на якому особа зростатає у вірі через поглиблене відкривання Таїнства присутності Господа в молитві, зокрема літургійній, та у Святих Таїнствах.

Третій момент, коли катехити можуть дати тим, кого катехизують, важливий урок милосердя – «харитативна катехиза», тобто навчання віри через практику добрих діл. «Ювілейний рік Божого милосердя дає нам унікальну нагоду пригадати собі і тим, кого ми катехизуємо, простенькі у своєму здійсненні, але чудодійні у своїй ефективності засоби проголошення Євангелія: сім діл милосердя щодо тіла і сім діл милосердя щодо душі», – зауважив єпископ.

«Дорога святості катехита зіткана зі щоденного, витривалого і вірного науці Церкви виконання своїх завдань навчання віри та передавання віри. То ж розпочинаймо новий етап цієї дороги, покріплені цією прощею до осердя нашого церковного й національного буття – до цього Патріаршого собору Воскресіння Христового над берегами сивочолого Дніпра у стольному граді Києві. І нехай Божа благодать і заступництво Пресвятої Богородиці та всіх святих і праведних української землі скріпляють нас на цій дорозі!», – завернувся до катехитів владика Богдан.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next