АКТУАЛЬНО

Владика Богдан Дзюрах: «Хочемо бути носіями надії, закоріненої у вірі у воскресіння Христа, яка відкриває вже в цьому світі перспективу вічного життя»

Субота, 30 липня 2022, 17:10
Від імені нашої Церкви та нашого народу я хотів би скористатися цією нагодою, щоб висловити нашу глибоку вдячність за гостинність та щедрість нашим сестрам і братам тут, у Німеччині, і всім людям доброї волі, і сказати всім вам із глибини мого серця: «Благослови вас Бог!».
Зображення 1 / 6 Використовуйте клавіші для перегляду

Такиим словами вдячності звернувся владика Богдан Дзюрах, Апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії, до учасників традиційних щорічних урочистостей свята Святого Ліборія та міжнародної молитви за мир в Україні й у світі, які проходили в катедральному храмі архидієцезії в м. Падерборн 27 липня 2022 року.

«Україну розпинають на очах світу – така драма військового нападу, яку переживає наш народ понад вісім років і яка з 24 лютого набула форми відкритої та нещадної війни. За наказом кремлівського деспота російські війська чинять усі мислимі й немислимі військові злочини проти нашого народу», – розпочав свій виступ єпископ з опису реалій війни, яку досвідчує український народ, представляючи присутнім трагічні події, вчинені окупантами, та констатував, що весь світ із захопленням і признанням дивиться на мужність, жертовність та хоробрість наших людей у захисті своєї гідності, свободи, зрештою, самого існування.

Висловлюючи присутнім слова вдячності за підтримку рідного народу у війні, владика Богдан наголосив, що витривалість у цих випробуваннях дає нам Божа благодать, віра в силу правди та любові, а також солідарність багатьох людей доброї волі в усьому світі, які не стежать за цією боротьбою європейського народу за власне існування як байдужі спостерігачі, але допомагають нам як можуть, залишаються солідарними з нами і підтримують нас різними способами.

«У цих обставинах ми бачимо себе Церквою Христовою, яка відчувається покликаною бути Церквою, яка є близькою до постраждалих, розділяючи та приносячи перед Богом їхній біль і страждання, допомагаючи їм зцілювати та полегшувати їхні рани і травми», – сказав Апостольський екзарх, говорячи про чисельну міграцію українців через війну та пов’язані з цим виклики.

Також серед усіх людських потреб і бажань, викликаних війною, владика Богдан виокремив три найголовніші: «Якщо прислухатися до наших співвітчизників ще глибше, то відкриєш ще більш суттєві прагнення, які живуть нині в серцях усіх українців, а саме: миру, справедливості та свободи».

На закінчення єпископ закликав усіх до молитви за відповідальних за долі народів і людства загалом, щоби вони не піддалися спокусі йти на компроміс із агресором, а твердо й рішуче стали і діяли на боці жертви.

«Ми поручаємо Божому милосердю і Божому провидінню самих себе, щоб ми стали вірогідними вісниками надії, справжніми миротворцями та відважними знаряддями примирення між людьми та народами», – мовив владика Богдан.

Варто додати, що на цих урочистостях було представлено «Дзвін миру» – унікальний проєкт авторства сучасного митця, співака і художника Майкла Патріка Келлі (Michael Patrick Kelly), який вилито з  гільз та залишків зброї часів Першої світової війни. Цей дзвін автор представляє на кожному своєму концерті та запрошує усіх присутніх, після удару у дзвін, увійти у хвилину тиші й молитви за мир.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Апостольського екзархату в Німеччині

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next