АКТУАЛЬНО

Владика Богдан (Дзюрах): «Про свою готовність допомогти державі вирішувати соціально важливі питання ми заявляли завжди»

Вівторок, 27 квітня 2010, 17:49
Було б великою шкодою для суспільства, якщо б влада спробувала обмежити потенціал добра, який несуть у собі Церкви і релігійні організації. Про це заявив Секретар Синоду Єпископів УГКЦ Владика Богдан (Дзюрах) в інтерв’ю інтернет-виданню «Релігія в Україні». «Ми сподіваємося, що тепер влада зрозуміє: Церква є не загрозою для держави, а її партнером у тому, що стосується служіння людям. Може, хтось вважає...

Було б великою шкодою для суспільства, якщо б влада спробувала обмежити потенціал добра, який несуть у собі Церкви і релігійні організації. Про це заявив Секретар Синоду Єпископів УГКЦ Владика Богдан (Дзюрах) в інтерв’ю інтернет-виданню «Релігія в Україні».

«Ми сподіваємося, що тепер влада зрозуміє: Церква є не загрозою для держави, а її партнером у тому, що стосується служіння людям. Може, хтось вважає, що сьогодні, на 19-му році незалежності, про це вже не варто говорити. Однак щоденний досвід переконує у протилежному: привиди радянського минулого живуть і процвітають», - зауважив Секретар Синоду Єпископів.

На думку владики, владі «слід було б уникнути спокуси проголошення де-юре чи де-факто «державної конфесії», Церкви, яка була б «рівнішою» від інших». Про це ми говорили і президентові, і чиновникам за різних нагод: ми молимося, щоб вони цю мудрість отримали».

Владика Богдан вбачає небезпеку для Церкви у спробах вибіркового підходу до партнерів, у спокусі обмежити рівний доступ усіх конфесій до певних видів служіння, надавати привілейований статус одним і утискати інших в їхніх правах щодо соціального служіння, зокрема, щодо в’язничного і військового капеланства. На думку Владики, «творче використання цього потенціалу стало б ознакою справжньої мудрості державних мужів і їхньої щирої готовності служити рідному народові».

На запитання журналіста, яке стосувалося березневого звернення Синоду УГКЦ до Президента України, Владика Богдан відповів, що надалі Церква не буде обмежуватися зверненнями чи пастирськими листами. «Набагато важливішим для нас є виховання людини – активного громадянина, який готовий, за потреби, голосно заявити про свою позицію та обстоювати свої права. Що більше буде таких людей в Україні, то менше зможе влада їх ігнорувати», - наголосив Секретар Синоду Єпископів і додав, що тепер Церква звертатимемо особливу увагу на роботу з молоддю.

«Я завжди пам’ятаю влучний вислів архиєпископа Володимира (Стернюка), який на запитання журналіста, що вдавалося робити у важкі часи комуністичного режиму, спокійно відповів: «Ми робили Божі діла у Божий час». Кожен період історії є Божим часом», - констатував Владика Богдан (Дзюрах).

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next