АКТУАЛЬНО

Владика Богдан (Дзюрах): «Уперше в новітній історії Українська Держава прагне належно оцінити постать митрополита Андрея»

Четвер, 07 травня 2015, 17:56
«Українська Держава вперше за роки Незалежності прагне належно оцінити постать і діло митрополита Андрея, – сказав владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів УГКЦ. – Це для нас є знаком того, що гуманітарна політика держави почала змінюватися на краще».

«Це також показує, – зазначив єпископ, – що держава починає розуміти ту роль, яку відіграє Церква в духовному відродженні суспільства та в самому становленні Української Держави».

Владика відзначив, що Церква, спогадуючи пам’ятні дати, пов’язані з життям митрополита Андрея (150-річчя від дня народження та 70-ті роковини йоговідходу у вічність) скеровує увагу на постать цього духовного велетня. Саме тому 1 листопада 2014 було проголошено Рік митрополита Андрея, який триватиме, відповідно, до 1 листопада цього року. Також створено церковний оргкомітет під проводом митрополита Ігоря (Возьняка). Цей комітет запропонував низку заходів, ініціатив, які мають реалізуватися на різних рівнях – парафіяльному, єпархіальному та загальноцерковному. Багато заходів відбуватимуться у Львові та в Західній Україні загалом. Окрім цього вшанування Митрополита здійснюватиметься в Києві та інших містах України.

«Водночас нас дуже тішить, – зауважив Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, – що попри заплановані Церквою та державою заходи з вшанування митрополита Андрея, в цьому році спонтанно постає багато ініціатив на місцевому рівні, багато ідей втілюються за особистою ініціативою людей, для яких постать цього слуги Божого є дорогою та близькою. Це показує, що справжня велич, хоч як би не намагалися її заперечити, раніше чи пізніше все рівно повстане у всій своїй красі. Воістину, як сказав Господь: Немає нічого укритого, що не стало б явним!»

Святкування пам’яті митрополита Андрея не є лише внутрішньоцерковною справою чи громадською ініціативою, але набрало загальнонаціонального характеру. «Цей загальнонаціональний рівень став можливим, зокрема, завдяки тому, що держава пдолучилася до відзначення 150-річчя від дня народження Митрополита, коли торік Верховна Рада прийняла відповідну постанову», – зазначив владика Богдан.

На виконання цієї постанови Кабмін створив організаційний комітет, головою якого є віце-прем’єр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко. До оргкомітету також увійшли представники УГКЦ, зокрема владика Богдан (Дзюрах) та владика Йосиф (Мілян).

«Сподіваємося і будемо робити все, – запевнив Секретар Синоду, – щоб церковно-державні святкування пройшли у Києві на гідному рівні. Адже митрополит Андрей був не тільки ревним пастирем і великим святцем, – його справедливо вважають етнархом українського народу, духовним натхненником мільйонів українців, визначним суспільним і громадським діячем, великим поборником єдності Українських Церков, щедрим меценатом. Саме цю багатогранність особи святоюрського святця мав би відкрити і донести до мільйонів українців Рік митрополита Андрея. Адже за останні сто років годі знайти в історії України людину, яка більше зробила для духовного відродження нашого народу та становлення української держави».

Владика Богдан відзначив, що в Києві 31 жовтня планується, зокрема, відкриття меморіальної дошки на Будинку вчителя. Цей пам’ятний знак, за словами єпископа, має увіковічнити момент перебування митрополита Андрея в Києві, де він був двічі: у 1914 році, коли його, арештованого царською владою, етапували в Росію, та 1917 року, після звільнення його з ув’язнення і його з великою почестю, як про це згадує Дмитро Дорошенко, зустріли мешканці Києва, зокрема учасники З’їзду кооператорів Київщини, які влаштували Митрополитові «сердечні овації, віддали шанобу як духовній особі та витали щирими, сердечними промовами». Митрополит мав також приватну зустріч з представниками Центральної Ради.

У неділю, 1 листопада, відбудеться урочиста Божественна Літургія за участю єпископату, духовенства та вірних УГКЦ. Увечері того ж дня має відбутися урочиста академія за участю перших осіб держави в Національній опері України. Ці події будуть обрамлені низкою інших заходів. Зокрема, планується видати популярне друковане видання про митрополита Андрея, буде показано ряд документальних фільмів на телебаченні тощо.

З великих подій впродовж цього року владика згадав святкування 150-річчя народження Митрополита, які відбудуться у Львові та в родинному селі Прилбичі 29 липня. А ще перед цим, 18-19 липня, відбудеться традиційна Всеукраїнська проща до Зарваниці, яка цього разу буде присвячена Року митрополита Андрея. Крім того, представники МЗС, які входять у державний Оргкомітет з відзначення Року, запропонували, щоб святкування винести на міжнародний рівень і для цього залучити до співпраці українські посольства за кордоном та місцеві греко-католицькі громади.

«У цей драматичний час, в якому гартується дух нашого народу і відроджується українська держава, слово, наука і молитва митрополита Андрея стануть для нас знаком Божої опіки та благословення», – зазначив владика Богдан.  

 

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next