АКТУАЛЬНО

Владика Богдан (Дзюрах) узяв участь у відкритті пам'ятника «Борцям за волю України» в Черкасах

Субота, 23 квітня 2016, 21:10
Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, узяв участь в урочистому відкритті пам’ятного знака «Борцям за волю України» в місті Черкаси.

Пам’ятник заввишки 15 метрів зведено з місцевого граніту. Його прикрашають кований орнамент і променеве нижнє освітлення. Біля підніжжя розміщені пам'ятні брили-блоки. На них викарбувані події, яким присвячений пам'ятник.  На вершині стели - фігура архистратига Михаїла.

Пам’ятний знак встановлено на честь Героїв України різних періодів.

«Хочу побажати, – сказав у своєму слові владика Богдан, – щоб цей пам'ятний знак був для нас справді знаком пам'яті про тих усіх, хто віддав своє життя за нашу свободу, за незалежність нашої батьківщини України від давніх століть і аж до сьогоднішніх героїв, які, можливо, і цими днями віддали свою безсмертну душу як найбільший скарб».

На його погляд, вдячність для них є нашим святим обов'язком перед Господом Богом, перед рідною землею, перед грядущими поколіннями. І цей знак має нагадувати нам про обов'язок вдячної пам'яті.

Але також, додав єпископ, нехай цей пам'ятник буде спонукою пам'ятати про джерела наших загроз, про те, від кого і від чого мусимо остерігатися від небезпек для нашої свободи. Ідеться не лише про зовнішніх ворогів. Є багато і внутрішніх загроз: наші непорозуміння, чвари, зрадництво... Маємо цього всього уникати, учитися з історії, щоб не повторювати трагічних помилок сьогодні чи в майбутньому. І нехай також цей пам'ятний знак буде знаком пам'яті про сучасних героїв, які на фронті захищають своїми тілами й душами наш мир і нашу свободу.

«Щоб цей пам'ятник спонукав нас запитати себе: що я сьогодні зробив для рідної землі, для рідної України? Відповідь на це запитання свідчитиме, чи ми є достойними нащадками тих, кого сьогодні вшановуємо», – сказав владика Богдан.

Святковий захід пройшов у межах 21-х вшанувань Героїв Холодного Яру. Відкрили пам’ятник нинішні воїни АТО, зокрема боєць 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Антон Голосковий, старший розвідник третього полку спецпризначення Олександр Могилястий та головний сержант 95-ї аеромобільної бригади Олексій Колісник. Освятили монумент “Борцям за волю України” митрополит Чигиринський і Черкаський Іоанн та Секретар Синоду УГКЦ владика Богдан.

Спроектували пам’ятник “Борцям за волю України” черкаський архітектор Юрій Калашник та відомий український скульптор Микола Білик.

В урочистому заході взяли участь також представники влади.

«Нехай всемогутній Бог прийме душі загиблих Героїв України у свої батьківські рамена. Нехай збереже сьогодні наших захисників. Нехай спонукає усіх нас любити ближнього і рідну землю. Нехай благословить нашу Батьківщину», – побажав владика Богдан.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next