АКТУАЛЬНО

Владика Богдан Дзюрах вперше висвятив нового священника для Апостольського екзархату в Німеччині та Скандинавії

Середа, 11 травня 2022, 20:03
У неділю, 8 травня 2022 року, під час душпастирських відвідин громади УГКЦ у м. Кьольн, апостольський екзарх для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії владика Богдан Дзюрах поставив у ієреї диякона Геннадія Ароновича. Це — перші священничі свячення, які здійснив владика Богдан після свого призначення апостольським екзархом.

Божественну Літургію, яка відбувалася у храмі св. Ґертруди в Кьольні, спільно з владикою Богданом співслужили всесв. о. Микола Павлик, парох громади Царя-Христа, священники зі Східної Колегії в Айхштетті, а також гості з України та з місцевої римо-католицької архидієцезії. Зокрема був присутній на Літургії Генеральний вікарій архидієцезії о. д-р. Маркус Гофманн, та п. Інгберт Мюге, референт Міжнародного католицького душпастирства в архидієцезії Кьольн. На святі був присутній рівно ж представник Православної Церкви України — о. Петро.

Привітати апостольського екзарха з нагоди його візиту прибув міський голова м. Гюрт, де напередодні відкрилася виставка сучасної української ікони, п. Дірк Броєр. Перед Літургією відбулася розмова владики Богдана з п. Броєром, під час якої співрозмовники обмінялися думками щодо духовної опіки новоприбулих біженців з України. Беручи до уваги, що м. Гюрт є містом-побратимом м. Перемишляни на Львівщині, а також той факт, що у Гюрті на даний час вже зареєстровано понад 550 українських біженців, апостольський екзарх заявив про принципову готовність наших душпастирів надати необхідну душпастирську опіку новоприбулим.

Під час Божественної Літургії владика Богдан виголосив проповідь, в якій провів паралель між появою Ангела у світлих ризах, який з’явився жінкам-мироносицям у гробі Спасителя і сповістив їм, що Христос Воскрес із мертвих, що він — живий, та священичими свяченнями, які мали за хвилю відбутися у цьому храмі. За словами проповідника, жінки-мироносиці ішли до гробу, сповиті смутком, тривогою і страхом. Але там, де вони сподівалися побачити сутінки і смерть, вони натрапили на Ангела в постаті юнака, одягненого у світлі ризи, який звістив їм радісну благовість про Воскресіння і скерував їх до Воскреслого Христа. «Так само сьогодні у цьому храмі, який є образом гробу Спасителя, осяяного ясним світлом Воскресіння, з’явиться перед нами молодий священник, зодягнений у світлі ризи, який звіщатиме людям, які приходитимуть сюди у смутках і журбах, радісну благовість про Воскресіння та скеровуватиме їх до зустрічі з Воскреслим Спасителем», — зазначив проповідник.

Він побажав отцеві Геннадієві дару пастирської любові, якою повинні відзначатися усі Христові служителі. Адже при зустрічі з апостолами Воскреслий Спаситель саме цього очікував від апостола Петра, питаючи його: «Симоне, сину Йонин, чи любиш ти мене?», а почувши ствердну відповідь, доручив йому важливу місію у Церкві: «Паси мої вівці…, паси мої ягнята». Так само і сьогодні, за словами Апостольського Екзарха, Христос Воскреслий скеровує свій погляд і свої слова до отця Геннадія, питаючи його: «Геннадію, сину Миколи і Надії, чи любиш ти Мене?». Владика Богдан подякував отцеві Геннадієві, що своїм рішенням прийняти священничі свячення відповідає ствердно на це Христове запитання, а водночас запевнив, що вся церковна спільнота Екзархату буде молитися за новопоставленого пресвітера, щоб його любов не гасла і не маліла, але щоб він, будучи сам покріплений Христовою любов’ю, міг нести Божу любов, розраду і покріплення іншим людям.

Апостольський екзарх звернувся зі словами подяки до представників архидієцезії Кьольну, подякувавши їм, а через них — правлячому архиєреєві Райнерові кардиналові Велкі, за сталу і великодушну братерську підтримку душпастирства українців на теренах архидієцезії, а також за щедру і співчутливу поміч для страждаючих від війни українців на матірних землях і біженців, які прибувають до Німеччини. Він висловив переконання, що «з цього посіяного сьогодні духовного зерна Господня благодать зростить щедрі плоди тривалого душпастирства». Владика побажав, щоб «через спільне служіння ми стали вірогідними свідками Христового Євангелія у нинішньому світі».

Наприкінці Літургії владика Богдан ще раз привітав новопоставленого ієрея Геннадія, подякував його батькам, вихователям в Львівській семінарії та в Східній колегії Айхштетту, та всім, хто спричинився до пробудження його священничого покликання і зростання у ньому.

Окремо апостольський екзарх висловив щире признання і подяку отцеві Миколі Павлику за довголітнє і плідне служіння в громаді УГКЦ у м. Кьольні. «Одним з плодів цього служіння стало нинішнє свято, — підкреслив владика Богдан, додавши, — яке ми завдячуємо не лише Божій благодаті, але і Вашим ревним душпастирським старанням і трудам, дорогий отче Миколаю!» — наголосив єпископ. Він попросив отця Миколая як досвідчений старший брат підтримувати і супроводжувати новопоставленого душпастиря Геннадія на дорозі його священничого служіння.

Відтак екзарх привітав матерів з нагоди Дня матері, зокрема присутній мамі, хресній мамі та дружині о. Геннадія, подякував парафіянам, усім присутнім гостям та побажав миру і благословення для українського народу. Літургія закінчилася молитвою «Боже великий єдиний», після якої новопоставлений ієрей Геннадій уділив усім присутнім своє перше благословення.

Після Божественної Літургії апостольський екзарх поспілкувався з парафіянами громади Христа-Царя, а також з п. Інгбертом Мюге про перспективи розвитку душпастирства греко-католиків на теренах архидієцезії Кьольну.

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next