АКТУАЛЬНО

Владика Богдан Дзюрах зустрівся з духовенством Апостольського екзархату Німеччини та Скандинавії

Четвер, 04 березня 2021, 13:28
«Дякую за можливість здійснити духовне паломництво до наших парафіяльних спільнот», – сказав владика Богдан Дзюрах на своїй першій зустрічі зі священнослужителями Екзархату в Німеччині і Скандинавії.

3 березня 2021 року відбулася традиційна щомісячна онлайн-зустріч духовенства Апостольського екзархату в Німеччині та Скандинавії, у якій вперше взяв участь нещодавно іменований Святішим Отцем Франциском апостольський екзарх для українців-католиків візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії владика Богдан Дзюрах. Зустріч провадив його попередник, а нині – апостольський адміністратор, вислужений екзарх владика Петро Крик. На початку зустрічі владика Петро представив стан Екзархату та найважливіші моменти в душпастирському служінні на території країн, охоплених його духовною опікою. Він, зокрема, детально розповів про традиційні і регулярні зустрічі духовенства, які відбуваються двічі на рік, про відвідини парафіяльних громад та про соціальні питання, пов’язані з життям духовенства Екзархату.

Відтак присутні мали нагоду послухати духовний імпульс, який дав о. Микола Фредина. Темою його духовної науки стало покликання перших Христових учнів згідно з Євангелієм від Івана, коли два учні Івана Хрестителя звернулися до Ісуса зі словами: «Учителю, де мешкаєш?». Коментуючи цей євангельський уривок, проповідник звернув увагу на певні моменти, які визначають буття учнем Христовим: вміння слухати і чути Боже Слово; терпеливість і здатність бачити щось більше, ніж звичайно люди у світі бачать; нарешті – готовність і здатність йти дорогою за Христом. На думку проповідника, Христовий учень – це той, хто через близькість із Господом розпалює своє серце вогнем Божої любові і здатний запалювати вогнем Божої любові інших. Щоб підтримувати в собі живим вогонь благодаті Божої, о. Микола пропонував учасникам зустрічі такі духовні засоби: молитву, читання Святого Письма і роздумування над ним, вечірній іспит совісті, часту сповідь. Завершуючи свій духовний імпульс, о. Микола Фредина побажав священникам екзархату, щоб час Великого посту став для них періодом, коли вони запаляться самі і будуть здатні запалити інших вогнем Божої ласки і любові.

У другій частині зустрічі канцлер Екзархату, о. Андрій Дмитрик, надав слово присутнім онлайн отцям, які по черзі представили новопроголошеному Екзархові себе, свої громади та своє служіння. Після цього владика Богдан Дзюрах звернувся до присутніх словом. Він подякував владиці Петрові за довголітнє служіння і запевнив про подальші молитви всього духовенства за Боже благословення та добре здоров’я для нього, а всім присутнім – за вітання з нагоди його призначення, які він сприйняв як «завдаток зичливості і відкритості до співпраці» дуже цінний для нього. Він подякував також за можливість цієї зустрічі онлайн, на яку, за його словами, він «із великим нетерпінням чекав», а сьогодні мав нагоду завдяки розповідям отців «здійснити духовне паломництво до усіх парафій Екзархату». Владика Богдан висловив надію на співпрацю з боку священнослужителів Екзархату, перефразовуючи слова св. Августина: «Для вас я – єпископ, але з вами – священнослужитель, слуга. Тож допоможіть мені, дорогі отці, здійснити моє служіння якнайкраще», – звернувся він до учасників зустрічі.

Насамкінець новойменований Екзарх просив отців передати слова вітання від нього їхнім рідним та парафіянам і попросив усіх їх про молитву.

Пресслужба Апостольського екзархату


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next