АКТУАЛЬНО

Владика Богдан (Манишин) та владика Василь (Тучапець) розповіли семінаристам про потреби розвитку місійного духу

Четвер, 26 червня 2014, 14:06
Єпископ-помічник Стрийської єпархії Богдан (Манишин) розповів семінаристам про потреби розвитку місійного духу в УГКЦ, а Екзарх Харківський Василь (Тучапець) - про свідчення і потребу душпастирювання у Харківському екзархаті під час спецкурсу місійного служіння ПМВ УГКЦ, що триває у Дрогобицькій духовній семінарії.

Владика Василь (Тучапець) відзначив, що розвиток Харківського екзархату залежатиме від праці священиків, і водночас підкреслив, що потенціал в УГКЦ на Харківщині - величезний. "Там багато студентів, зокрема із Західної України. Чимало людей перебувають у пошуках. Вони нехрещені і шукають, хто до них промовить. Тому важливою є катехитична та євангелізаційна праця. Роботи дуже багато, були б охочі трудитися", - наголосив Екзарх Донецько-Харківський.

Владика відзначив, що в Харківській області існує потреба у священиках УГКЦ і закликав нинішніх семінаристів приїжджати на практику у східні області, щоб на власні очі побачити тамтешні реалії і дізнатися про особливості душпастирювання на Сході. 

Владика Богдан (Манишин) зазначив, що місійний дух потрібно потрібно виховувати. "Треба трудитися над зростанням віри. Коли ми не здійснюємо екуменію - деградуємо. Пробуйте, їдьте вже! Будете знати, чи це ваше. Їдьте до наших священиків на практику. Ви не зможете сповідати, але зможете катехизувати, допомагати сестрам, спілкуватися з тими людьми. Ви ніде не відчуєте України так, як на чужині. Місійний дух є в кожного з вас, тільки його, як вазон, треба поливати, живити", - відзначив Єпископ-помічник Стрийської єпархії. 

Владика Богдан порадив майбутнім місіонерам "винести зі свого родинного дому  всі найкращі людські риси, бути співчутливим і мати готовність відповісти на потреби часу". "Зміни в парафії починаються зі змін із себе. І завжди насамперед треба братися за виховання дітей, не просто катехізацію, а виховання - забавки, гаївки, поїздки", - зазначив Владика. 

Говорячи про спецкурс місійного служіння ПМВ, Єпископ-помічник Стрийської єпархії відзначив, що цей курс, як і будь-яке навчання, будь-який новий досвід потрібен студентам. "Всім добрим треба ділитися, сіяти духовних зерен ніколи не буде замало, сіяти треба. А як вже проросте - побачимо", - зауважив вл. Богдан (Манишин).

Крім того, експерт ПМВ Максим Бондаренко розповів семінаристам про психологію сім'ї мігранта. Він відзначив, що остання хвиля української міграції характеризується розірваними стосунками родини, коли один або кілька членів сім'ї виїжджає, а інші залишаються. "Люди не знають, чого вони хочуть. Це питання побудови пріоритетів, життєвих цілей. Люди витрачають свої ресурси, нерви, гроші, ризикуючи своїм здоров'ям і життям, ставлячи під загрозу єдність родини, не знаючи, чи це є їхні життєві пріоритети. Відстань помножена на час послаблює єдність сім'ї. Це формула", - зазначив  Максим Бондаренко.  

Також він відзначив, що  мігрант, потрапивши за кордон, спершу відчуває стрес через емоційне відчуження. А потім відбувається духовне відкинення, спричинене зміною культурного простору та середовища. 

Інфоцентр ПМВ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next