АКТУАЛЬНО

Владика Богдан Манишин відвідав дім сестер Згромадження Пресвятої Богородиці Фатімської у Гніздичеві

П'ятниця, 09 квітня 2021, 10:27
7 квітня 2021 року владика Богдан Манишин, єпископ-помічник Стрийської єпархії, завітав до реколекційного дому Благовіщення Пресвятої Богородиці у смт Гніздичів біля Жидачева, яким опікується Згромадження сестер Непорочного Серця Марії Фатімської, і з нагоди свята очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

Єпископа зустріла спільнота сестер на чолі з настоятелькою с. Святославою Завійською.

Звертаючись до присутніх у проповіді та роздумуючи над духовним змістом свята Благовіщення, владика Богдан сказав: «Місією усіх християн і особливо тих, хто покликаний до богопосвяченого життя, є найперше спасіння душі. Це виглядає просто, але з часом виникають складнощі. І коли ми звернемося до сьогоднішнього свята, то подія, яку згадуємо, не просто сталася дві тисячі років тому – вона завжди живе в душах тих, хто каже Богові “так”. Зустріч Діви Марії і архангела Гавриїла була особливою, тому що вона почула слова “Радуйся, благодатна”, їй було обіцяно, що Дитя, яке народиться з Неї, займе престол Давида. Запитуючи ангела, як це станеться, Марія виявляє свою покору. По-людськи Їй важко це зрозуміти, але у смиренні та покорі Вона це приймає».

Особливим моментом у євангельському описі події Благовіщення, на думку єпископа, є те, що Гавриїл, прийшовши до Діви Марії, каже їй “Радуйся!”: «Радість – це не просто добрий настрій, це не те, від чого нам стає приємно. Часто радість буває зі сльозами на очах, коли хтось після великого труду, з великими зусиллями закінчує навчальний заклад або долаючи багато перешкод, досягає чогось у житті. І та радість часом позначена дуже багатьма терпіннями, вона не є ейфорійна. Ту правдиву радість ми можемо побачити, заглибившись у текст Акафісту до Пресвятої Богородиці, молячись та прославляючи Її величними окликами “Радуйся!”».

Продовжуючи, владика Богдан зазначив, що ще одним важливим моментом Благовіщення є слова ангела до Марії “Не бійся!”: «У контексті сучасних подій ми також маємо не боятися, навіть якщо будемо бачити, що Господь нас може покликати до себе, бо найважливіше – це щоб кожна людина спасла свою душу. Бог кличе людину в найбільш відповідний момент до спасіння. Тому маємо не жити у страху і допомогти у цьому іншим. Тому архангел підбадьорив Діву Марію, кажучи: “Дух Святий зійде на тебе і сила Вишнього отінить тебе”. Дух Святий зішов на нас у Святих Таїнствах, які ми прийняли. Прихід Святого Духа дає радість дає кожному з нас… Дух Святий приходить до нас, він хоче нас обдарувати, тільки ми маємо не боятися, не мати страху, а як Богородиця, сказати: ось я, слуга Господній чи слугиня Господня, нехай мені станеться за твоїм словом».

«Тож нехай у сьогоднішнє свято Благовіщення бажання Божої любові буде нас супроводжувати тихенькою внутрішньою радістю, але й тим великим бажанням, щоб кожна людина спасла свою душу», – сказав владика Богдан, завершуючи проповідь.

На завершення богослужіння єпископ висловив вдячність сестрам за важливе служіння, яке вони здійснюють, а спільнота монахинь подякувала владиці Богдану за візит, спільну молитву та глибокі слова духовного повчання.

Пресслужба Стрийської єпархії

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next