АКТУАЛЬНО

Владика Борис (Ґудзяк) на Синоді: «У моїй єпархії ми простягнемо руку українським морякам, розпочавши морське душпастирство»

Субота, 10 вересня 2016, 14:54
Єпархія святого Володимира Великого, яка обслуговує Францію, Швейцарію та країни Бенілюксу, була однією із найслабших і найбідніших в сенсі кількості священиків, матеріальної бази та інфраструктури. Ми й далі маємо незначне фінансування та лише шість храмів і каплиць. Однак завдяки вдалій співпраці священиків і мирян, наша єпархія є надзвичайно динамічною.

Доповів на Синоді Єпископів УГКЦ в Брюховичах біля Львова про стан душпастирства в Швейцарії, Франції та країнах Бенілюксу владика Борис (Ґудзяк) 10 вересня.

Тепер кількість душпастирів в єпархії збільшилася вдвічі - з 11 до 22-х, також є п’ять семінаристів, десяток інших кандидатів. «Ми стараємося виходити назустріч хвилі емігрантів, яка зараз існує в цих країнах. Зокрема, до Парижа щотижня прибуває 30 нових емігрантів», - сказав єпископ. Владика Борис доповів про виклики, які також не оминають служіння в цих країнах, - постійний стрес від війни і бідності в Україні, теракти у Франції.

«Три роки тому ми мали 20 парафій і місій в цих країнах, а тепер вже 30-ть. Через два тижні відкриємо нову церкву в Парижі», - додав він. У Швейцарії ще кілька років тому було тільки дві Літургії на рік, тепер є п’ять парафій, в яких богослужіння провадяться регулярно. Також відбуваються богослужіння і в Люксембурзі, на кордоні із Бельгією. Відкрили дві парафії в Голландії - в Утрехті і Гаазі. У Франції розвивається успішно Братство святих Бориса і Гліба та культурний центр Анни Ярославни. «Тепер ми прагнемо розпочати наше душпастирство в Марселі і простягнути руку нашим морякам, адже загалом на територіях цих країн є великі порти. Українці сьогодні є третім за чисельністю народом у світі, який присутній у морі (115 тис. українських моряків)», - додав владика Борис. Єпископ повідомив, що 15-17 вересня відбудеться четвертий Собор єпархії: «Ми проводимо так часто Єпархіальні собори, щоби рухатися вперед». В Україні владика Борис постійно проводить в Карпатах триденні семінари, щоб майбутні кандидати до священства та душпастирі могли подумати про перспективу служіння в цій єпархії. «У нас - тяжко, але ми віримо, що Бог свою Церкву буде розвивати. А ми в цих секуляризованих країнах повинні шукати свій спосіб свідчити Христа», - завершив він доповідь.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next