АКТУАЛЬНО

Владика Борис (Ґудзяк) отримав орден Почесного легіону Французької Республіки

П'ятниця, 08 травня 2015, 11:07
7 травня 2015 року владиці Борису (Ґудзяку), Єпарху Паризькому УГКЦ, вручено орден Почесного легіону Французької Республіки. Орден присудив французький Президент Франсуа Олланд відповідно до рапорту, поданого Прем’єр-міністром Франції. Для цивільної (невійськової) особи цей орден є найвищим визнанням заслуг перед Францією. Орден має три ступені: кавалер, офіцер, командор. Владика Борис став кавалером цього ордена, девіз якого: «Честь і Вітчизна».

Церемонія відбулася в Люксембурзькому палаці – резиденції Сенату,  котрий є Верхньою палатою  Парламенту Французької республіки. Церемонію провадив п. Ален Ремі, Надзвичайний і Повноважний посол Франції в Україні, котрий спеціально для цього прибув із Києва до Парижа. Він розпочав із промови, в якій високо оцінив діяльність владики Бориса не лише як екзарха та, згодом, єпарха українців Франції, а і його діяльність на посту ректора, відтак – президента Українського католицького університету. Церемонія відбулася в присутності Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, який прибув до Франції з душпастирським візитом.

Далі мав слово новойменований кавалер ордена – владика Борис, котрий висловив вдячність найвищому керівництву Франції за таку несподівану увагу до його особи. У своїй промові Єпископ Паризький УГКЦ високо оцінив гасло «Свобода. Рівність. Братерство», на якому ґрунтується сучасна французька держава та яке глибоко проникло в сучасну французьку суспільну свідомість. Водночас владика звернув увагу на постать Ісуса Христа та Його принцип «бути останнім», зауваживши, що українська присутність у Франції може значно докластися в плані оживлення віри, відновлення втраченого та збагачення новим, що визначив своїм пріоритетом на посту Єпарха Паризького.

З боку Української Греко-Католицької Церкви, крім Предстоятеля УГКЦ, в заході узяли участь: владика  Гліб (Лончина),   Єпарх Лондонський, єпископ Василь (Тучапець), Екзарх Харківський, прот. Валерій Сиротюк, вікарій Буковинський, о. Михайло Романюк, протосинкел Паризької єпархії, та численні священики з Франції, Німеччини, Бельгії та інших країн Західної Європи. Чисельно була представлена Римо-Католицька Церква Франції.

З боку Російської Православної Церкви Константинопольського Патріархату був владика Йов (Ґетча), Митрополит Паризький, а Українську Православну Церкву Константинопольського Патріархату представляв о. Іван Радевич, парох Парижа.

У заході також взяли участь Надзвичайний і Повноважний посол України у Франції п. Олег Шамшур, французькі сенатори та інші високі достойники, представники українських громадських організацій французької столиці, а також французьких-організацій – друзів України.

Прес-служба єпархії Святого Володимира Великого у Парижі для українців греко-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next