АКТУАЛЬНО

Владика Борис (Ґудзяк): «Уперше в історії ЄС саме українці загинули за цінності під європейським прапором»

Середа, 19 березня 2014, 21:34
Уперше в історії Євросоюзу саме українські громадяни віддали свої життя, відстоюючи європейські цінності під прапором Співтовариства.

Про це в коментарі Укрінформу сказав владика Борис (Ґудзяк), Єпарх Паризької єпархії святого Володимира УГКЦ.

«Уперше в історії Європейського Співтовариства на території Європи європейці віддали свої життя з прапором Європи у руках», - описав трагічні події на Майдані в Києві владика Борис.

Як наголосив єпископ, Європі дуже важливо зрозуміти, що асоціація і зміцнення відносин з Україною є важливими і необхідними не тому, що цього хочуть і прагнуть самі українці. «Україна має потенціал і бажання зробити свій внесок у розвиток Євросоюзу. Природа Майдану, рівень соціальної солідарності, щира віра в європейські цінності - це те, чого потребує Європа», - переконаний він.

Владика Борис порівняв останні чотири місяці розвитку і становлення громадянського суспільства в Україні з дією «машини часу», коли день прирівнюється до тижня, тиждень проходить як рік, а місяць приносить зміни як за десятиліття.

«Сьогоднішнє українське суспільство набуло нового рівня зрілості і якості. Воно повинне контролювати політиків, зокрема й вчорашніх опозиціонерів», - зазначив єпископ УГКЦ.

Він наголосив на важливості запобігання впливу на європейців російської пропаганди, яка викривлено і хибно представляє ситуацію в Україні і зображує самих українців. Особливо, за словами владики Бориса, це стосується питань релігійної і національної толерантності українців, мовного розмаїття, прав національних меншин.

На переконання ієрарха, у сьогоднішній складній ситуації, в умовах російської військової окупації частини суверенної території України представники громадянського суспільства, Церкви, інтелектуали повинні доповнювати політиків і доносити світові, міжнародним партнерам правдиву інформацію про ситуацію в Україні, про надзвичайний прогрес, якого досягло українське суспільство упродовж лише останніх місяців.

«Ми пояснюємо, що підтримка в Україні крайніх радикалів є значно меншою, ніж в деяких інших країнах Західної Європи», - також відзначив актуальне питання представник УГКЦ.

Водночас, на думку єпископа, європейці сьогодні діють дуже обережно відносно України, що, наприклад, підтверджує той факт, що політична частина Угоди про асоціацію буде підписана окремо від економічної. «Це - крок назад. Адже в часи Януковича Європа говорила про підписання цілої угоди. Зараз в Україні демократичний уряд, але підписується лише політична частина», - зауважив владика Борис.

Він також висловив переконання, що РФ продовжить військову окупацію Криму, провокуватиме сепаратизм і насильство в різних часинах України, а також буде шалено протидіяти проведенню демократичних і чесних виборів Президента України 25 травня.

«Сьогодні безпека Європи на довгострокову перспективу перебуває під великою загрозою», - наголосив він. На думку владики Бориса, щоб її забезпечити, європейці повинні навіть обмежити рівень свого добробуту заради зменшення залежності від РФ, зокрема у сфері енергетики. «Європа не повинна бути заручником Росії», - наголосив єпископ.

www.ukrinform.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next